Koronavírus Európában - Április 3-i körkép

Koronavírus

MTI

2020.04.03. 15:31

Németország mintha kordában tudná tartani a vírust.

Németországban meghaladta az ezret a korornavírus-járvány halálos áldozatainak száma, a bizonyítottan fertőzöttek száma pedig továbbra is lassan növekszik, de már meghaladta a Kínában regisztrált fertőzöttek számát.

A Johns Hopkins Egyetem kimutatása szerint péntek délelőtt 84 794 ember hordozta bizonyítottan az új típusú koronavírust (SARS-CoV-2), ami 6813 esettel - 8,7 százalékkal - több az egy nappal korábbi 77 981-nél.

Németország ezzel a negyedik helyen áll az igazolt fertőzöttek száma alapján összeállított országlistán, az Egyesült Államok, Olaszország és Spanyolország után, és közvetlenül Kína előtt, ahol 82 464 fertőzést tartanak nyilván.

A vírus okozta betegség (Covid-19) halálos áldozatainak száma 775-ről 931-re emelkedett.
A betegségből 22 440 igazolt fertőzött lábalt ki, szemben az egy nappal korábbi 19 175-tel.

A regisztrált fertőzöttek számának duplázódási ideje nagyjából nyolc nap. A szövetségi kormány szerint az egészségügyi ellátórendszer teljesítőképességének megőrzéséhez a 14 nap körüli szintre kell emelni a duplázódási időt, mert két hét a súlyos betegek átlagos kezelési ideje.

Az igazolt fertőzöttek között legkevesebb 2300 orvos és ápoló van - közölte a Robert Koch országos járványügyi intézet (RKI) a Süddeutsche Zeitung című lap érdeklődésére. Kiemelték, hogy a ténylegesen fertőzöttek száma jóval magasabb lehet.

Jens Spahn szövetségi egészségügyi miniszter szerint még 12 hónapig tarthat az új vírus elleni védőoltás kifejlesztése.

Azonban a Covid-19 betegség elleni gyógyszerek jóval hamarabb elkészülhetnek, és ígéretes kutatások zajlanak már meglévő, más betegségekre használt készítményekkel.

Már most vannak arra utaló jelek, hogy bizonyos készítmények segíthetnek legyőzni a betegséget - mondta a miniszter a Bild című lap online televíziós műsorában (Bild Live) a lap hírportálján pénteken közölt beszámolója szerint. Példaként az eredetileg a malária ellen alkalmazott, Resochin nevű szert említette, amelynek hatóanyaga a klorokin.

Hollandiában a péntek reggeli adatok szerint újabb 1038 embernél azonosítottak koronavírus-fertőzést. Mivel az intenzív kórházi helyek rohamosan fogyatkoznak, a kormány arra törekszik, hogy több mint ezer új kórházi helyet létesítsen a hét végére. A holland ápolók szövetségének elnöke, Gerton Heyne a helyi sajtónak adott nyilatkozatában azonban arra figyelmeztetett, hogy az intenzív férőhelyek számának növelése csak "félmegoldás", mivel az országban legfőképpen a képzett ápolókból van hiány.

"Az az üzemmód, amelyben ápolóink dolgoznak, már most elképesztő.

Sokkal több beteget látnak el, mint amennyit normálisan fizikailag bírni lehet, nem beszélve a mentális kiégésről.

Nincs elég képzett ápolónk, ezen még a kapacitásnövelés sem segít, sőt csak még kaotikusabb állapotokhoz vezethet"

- hívta fel a figyelmet Heyne. Az országban az elhunytak száma 166-al nőtt 24 óra leforgása alatt, eddig 1339-en haltak meg az új koronavírus okozta megbetegedésben.

Luxemburgban 168 új fertőzöttet regisztráltak. 2487 fertőzést tartanak összesen számon, amely a lakosság számához képest az egyik legnagyobb arány globálisan. Kedd óta tesztelik az egészségügyi dolgozókat és mindenki mást, aki a betegség bármily tünetét mutatja. A halálesetek száma jelenleg 30.    

Belgiumban 132 ember halt meg péntek virradóra, az járványban elhunytak összelétszáma 1143. A nap folyamán 1422 új fertőzést vettek számba az egészségügyi hatóságok, a fertőzöttek lassan 17 ezren lesznek az országban.
Összesen 1205 beteget kezelnek intenzív ellátásban, közülük 916 lélegeztetőgép segítségére szorul. Az intenzív ápolási ágyak kihasználtsága körülbelül a felénél van.

Emmanuel André a belga közegészségügyi szolgálat szakértője, úgy nyilatkozott a helyi sajtónak, hogy nem következett be változás a fertőződés terjedésében. Felhívta a figyelmet azonban, hogy pár régióban, például a Brüsszelben, a helyzet valamivel előrehaladottabb.
Benoît Ramaker, a válságkezelő hatóság szóvivője a továbbra is fennálló szabályokat hangsúlyozta: nincs motorozás, nincs vitorlázás, tilos minden, nem alapvető célból történő utazás.

A grillezés megengedett, de csak szűk családi körben.

.