A május elsejei hosszú hétvégére több települést és településrész lezárnak

Koronavírus

MTI

2020.04.30. 19:57

Ezekre a településekre és kirándulóhelyekre ne induljon a hosszú hétvégén.

A május elsejei hosszú hétvégére ismét több település, illetve településrész lezárását rendelték el a fővárosban és a környékén a koronavírus-járvány miatt, élve a kormány által az önkormányzatoknak biztosított joggal.

Budapesten elrendelte a Margitsziget lezárást a hosszú hétvégére Karácsony Gergely főpolgármester - közölte a Főpolgármesteri Hivatal csütörtökön az MTI-vel. A húsvéti és az múlt hétvégi tapasztalatokra építve május 1. és 3. között reggel 9 és este 8 óra között le lesz zárva a Margitsziget. A futók így, szigorúan betartva a 10 méteres követési távolságot, a reggeli és esti órákban ki tudnak menni sportolni - olvasható a közleményben. A közlemény szerint a kérdésben egyeztettek Óbuda-Békásmegyer polgármesterével, és a hosszú hétvégére az Óbudai-szigetet is lezárják.

Budakalászon érvényben marad az Omszk park és a Kálvária park 10 és 19 óra közötti lezárása, valamint a Duna-parti területek teljes lezárása pénteken, szombaton és vasárnap. A civil szervezetekkel folytatott egyeztetés után azonban a település önkormányzata úgy döntött, biztosítja a Megyeri hídról a kerékpáros lehajtást a 11-es út mellett haladó kerékpárúton. Ezzel lehetővé teszik az egyéni kerékpáros-forgalmat a Dunakanyar, valamint a 11-es út felé, de a lehajtásokat a Duna-part és a lakott területek felé nem engedélyezik, a csoportosulásokat továbbra is szigorúan korlátozzák.

Szentendre belvárosában péntektől vasárnapig az önkormányzat rendelete értelmében ismét forgalomkorlátozás lesz. A város honlapján közölték: az önkormányzati rendelet értelmében nem helyiek nem hajthatnak be gépkocsival a szentendrei belvárosba, és nem használhatják a Duna-parti kerékpárutat sem. A városi rendészet fokozottan ellenőrzi a forgalomkorlátozás betartását, és határozottan fellép a csoportosulásokkal szemben - írták. A kormányrendeletben foglalt "szabadidős célú" köztéren tartózkodás feltétele a sportolás, a gyaloglás, a folyamatos mozgás, vagyis nem tekinthető alapos indoknak a piknikezés, napozás, ücsörgés, étel- és italfogyasztás köztéren, a nem egy háztartásban élők csoportosulása - hangsúlyozták.

Kisoroszi - a település honlapján közzétett tájékoztatás szerint - a hétvégén zárva lesz a turisták előtt, a településen korlátozzál a járművek tartózkodását és parkolását. A lezárás a kerékpárosokra nem vonatkozik.

Zebegényben úgy döntött a polgármester, hogy a települést péntek nulla órától vasárnap éjfélig lezárja, egyúttal megtiltja a közterületen tartózkodást. A rendelkezés nem érinti a 12-es út és a kerékpárút forgalmát, ha más település az úticél, valamint a zebegényi lakcímmel rendelkezőket, az ingatlantulajdonosokat és - mások mellett - azokat, akik a településen egyedül élő hozzátartozójukat látják el.

A Pilisi Parkerdő Zrt. internetes oldala szerint az erdőterületet gyalogosan, emberi erővel hajtott kerékpárral, valamint lóval bárki látogathatja, vannak azonban területek, amelyeket lezártak a látogatók elől, például a visegrádi Mogyoró-hegyi parkolóhelyeket és a fellegvár parkolóját.

.