Hétfőn otthoni tornával bővült az M5 csatorna oktatási sávja

MTI

2020.04.05. 21:30

Itt a hétfői oktatási műsorajánló, nem csak diákoknak.

Hétfőtől otthoni tornával bővül az M5 kulturális csatorna oktatási sávja, a Mozogj otthon! című műsorban tornázásra buzdítják a "kicsiket és nagyokat" - közölte az MTVA sajtóosztálya vasárnap az MTI-vel.

Azt írták: az M5 kulturális csatorna oktatási tartalmaival igyekszik segíteni az otthon tanuló diákokat. A felsős és az érettségi előtt álló tanulók mellett már az 1-4. osztályosoknak is közvetít oktatási műsort hétköznaponként Alsós - Sulikalandok címmel. Az egyetemistáknak a Mindenki Akadémiája című műsorukat ajánlják, Netorika című ötrészes sorozatukban pedig a tanároknak igyekeznek praktikus tanácsokat adni a digitális oktatáshoz.

Hétfőn 8-kor kezdődik az Alsós - Sulikalandok című műsor, amelyben a harmadikosok az Oroszlán és kecske történetével ismerkedhetnek meg, a negyedikesek pedig a köszönési formákat gyakorolhatják.

Felsős című műsorukat a 6-8. évfolyamon tanulók figyelmébe ajánlják. Hetedikes biológiával indul az adás 8.30-kor, a madarak és az emlősök osztályáról lesz szó. Magyar nyelvből a kommunikáció egyik fontos elemét, a testbeszédet elemzik a hatodikosokkal, majd Tóth Zoltán történelemtanár beszél a francia forradalomról, a jakobinusok hatalomra jutásáról és XVI. Lajos kivégzéséről a 6. osztályosoknak.

Matematikából a hatodik évfolyamosok a feldarabolással végzett térfogatszámításokról tanulhatnak, majd a hetedikesek Csajkovszkij művészetével és a zeneszerző életével ismerkedhetnek meg közelebbről. Ezután nyolcadikos kémia következik, amelyben a vizek keménysége és a vízlágyítás lesz a téma

Hozzátették: 11.30-tól a megszokott módon a nyelvtanulásé a főszerep, a Szólalj meg! című sorozatban ezúttal az angol és a német nyelvvel foglalkoznak.

Érettségi műsorukat 12.30-kor magyar nyelv és irodalommal kezdik, Madách Imre: Az ember tragédiája című művét elemzik.

Matematikából a kúp és a gúla témaköreivel foglalkoznak, majd biológia következik, a többi között a hormonális szabályozásról is szó lesz.

A fizikaóra tananyaga a folyadékok mechanikája, a hidrosztatika, a hidrodinamika, a hidrosztatikai nyomás értelmezése, Arkhimédész törvénye, az úszás, a lebegés és az elmerülés lesz.

Történelemből pedig bemutatják a nyugati szerzetesség kialakulását, a szerzetesi mozgalom megújításának okait és az újonnan alakult szerzetesrendek tevékenységeit, hatásait.

A Mozogj otthon! 14.45-kor kerül adásba az M5 csatornán, a műsorban "hivatásos gyógytornászok 10 perces napi adásokban mozgatják meg az otthon ragadt nézőközönséget. Fiatal felnőttek, idősebbek és gyerekek is bekapcsolódhatnak a tornázásba, hiszen a műsor minden korosztálynak szól" - írták.

A 20.25-kor kezdődő Netorika című műsor a távoktatás és az online kommunikáció területeire kalauzolja az érdeklődőket. A hétfői epizódból megtudhatjuk, hogy "milyen öltözékben és milyen illusztrációs eszközökkel érdemes előadni a távoktatás során".

A Mindenki Akadémiája éjféltől lesz látható, hétfőn Aczél Petra nyelvész, kommunikációkutató, egyetemi tanár tart előadást Beszélni tényleg nehéz? címmel. Az adást kedden reggel 7.30-tól megismétlik.

.