50 milliárdra lehet pályázni kisvállalkozásoknak

MTI

2020.05.14. 16:04

A fejlesztés költségének 70 százaléka fedezhető a pénzből.

A gazdaságvédelmi akcióterv keretében új pályázati felhívás jelent meg a mikro-, kis- és középvállalkozások (kkv) támogatására 50 milliárd forintos keretösszeggel - jelentette be György László, az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) államtitkára csütörtöki online sajtótájékoztatóján.

Kiemelte: a támogatási konstrukció a vállalkozások hatékonyságának növelését, a munkahelyek megtartását és új munkahelyek teremtését segíti. Először a központi régión kívüli, a konvergenciarégiókban működő kkv-k jelentkezhetnek, de hamarosan megjelenik az a felhívás is, amelyre ugyanilyen feltételekkel lehet majd Budapestről és Pest megyéből pályázni.

A konstrukció magyar, high-tech és zöld, ugyanis döntő többségében magyar tulajdonú vállalkozásokat támogat abban, hogy csúcstechnológiájúvá és energiahatékonyabbá, zöldebbé váljanak - fejtette ki az államtitkár.

A kiírás eltér az eddigiektől, mert egységes pályázati konstrukció keretében lehet jelentkezni olyan célokra, amelyek a vállalkozások hatékonyságát növelik - hangsúlyozta György László.

A korábbi kiírásoknál különböző konstrukciókra kellett pályázni, ha a vállalkozás eszközt kívánt vásárolni, fejleszteni, digitalizálni vagy energiahatékonysági beruházást szeretett volna végrehajtani, illetve ha foglalkoztatási támogatást vagy képzési forrásokat akart igénybe venni - jelezte az államtitkár.

Nagy előnye a mostani kiírásnak, a jelentős mozgástér annak kiválasztásában, hogy a pályázó milyen eszközt tart alkalmasnak a munkahelyek megőrzésére, a hatékonyság növelésére saját vállalkozásánál - hangsúlyozta György László.

A tervezett beruházás, fejlesztés költségének 70 százaléka fedezhető a pályázatból.

A támogatás feltétele, hogy az idén áprilisi foglalkoztatotti létszám 90 százalékát meg kell tartani. A pályázat elbírálásánál előnyt jelent, ha ennél többet tart meg a vállalkozás, vagy új munkahelyeket hoz létre a következő másfél évben - hívta fel a figyelmet az államitkár.

A kiírásra az 5 és 249 munkavállaló közötti létszámot foglalkoztató vállalkozások jeletkezhetnek. Öt és kilenc foglalkoztatott között munkavállalónként 1,5 millió forintra, 10 és 49 fő között munkavállalónként 1 millió forintra, 50 és 249 között pedig munkavállalónként félmillió forintra lehet pályázni.

Az első pályázatokat május 29-től lehet beadni a www.palyazat.gov.hu oldalon keresztül.

György László kiemelte: transzformált pályázatról van szó, tehát a vállalkozások visszatérítendő forrást kapnak, és akkor válik a támogatás vissza nem térítendővé, ha teljesítik a pályázati kiírásban szereplő kritériumokat.

Így azonnal oda tudják adni a forrásokat, a likviditás a koronavírus-válság idején különösen fontos - mutatott rá az államtitkár. Hozzátette, hogy a tárca várakozása szerint június első felében már lehetnek kifizetések.

.