Érettségi - Itt vannak az idei magyarérettségi feladatlapok és a javítási-értékelési útmutatók

Érettségi

oktatas.hu/alon.hu

2020.05.05. 10:27

A 2020. május-júniusi érettségi írásbeli vizsgák emelt szintű feladatlapjai és javítási-értékelési útmutatói.

Rendkívüli biztonsági intézkedések közepette, a szokottnál egy órával később, kilenc órakor kezdődtek az idei május-júniusi érettségi időszak magyar nyelv és irodalom, és a magyar mint idegen nyelv tárgyak írásbeli vizsgái.

Az Oktatási Hivatal tájékoztatása szerint hétfőn középszinten 68 458-an, emelt szinten pedig 2119-en írásbeliztek.

A magyarérettségire közép- és emelt szinten is 240 perc állt rendelkezésre, és maximum 100 pontot lehetett elérni mindkét szinten.

Két különböző feladatlapot kellett a diákoknak megoldani: az elsőre 90 percet kaptak. A feladatlap egy 60 perces szövegértési és egy 30 perces szövegalkotási feladatból állt. Utóbbinál két típusból kellett egyet választani, egy érvelést vagy egy gyakorlati szövegműfaj elkészítését, 120-200 szavas terjedelemben.

A második feladatlap megoldására 150 percet kaptak az érettségizők. Ennél szintén választani lehetett, egy 400-800 szavas műértelmező szöveget kellett megírni. Ez lehetett egy mű adott szempontú értelmezése vagy két mű adott szempontú összehasonlító értelmezése.

A csatolmányokban találja az Oktatási Hivatal által közreadott emelt és középszintű magyar nyelv és irodalom feladatlapjait, továbbá a javítási, értékelési útmutatóit.

.