Új szabályok lépnek életbe - Enyhítések Pest megyében és vidéken

Koronavírus

MTI/alon

2020.05.14. 14:47

Gulyás Gergely hangsúlyozta: boszorkányüldözés, koncepciós eljárás zajlik Magyarország ellen az Európai Parlamentben (EP).

Már előre megírták az ítéletet és még az igazságügyi miniszter beszédét is betiltották - emelte ki.
Példátlan, hogy miközben az EU soros elnökségét egy államtitkár képviseli, a magyar kormány tagjának nem adnak lehetőséget a megszólalásra - fogalmazott. Hozzátette: "ez a legrosszabb időket idézi", de még a kommunista koncepciós eljárásokban sem tekintettek el a vádlott védekezésének elmondástól.

Úgy vélte, ezek az eljárások csak arra jók, hogy az EU megítélését rontsák, a közös intézményekbe vetett bizalmat meggyengítsék "Ez az eljárás tűrhetetlen és elfogadhatatlan, sem a jogállamhoz, sem az EU alapvető értékeihez nincs köze" - jelentette ki.

A miniszter a német alkotmánybíróságnak az Európai Központi Bank kötvénykibocsátásával kapcsolatos döntéséről elmondta: rendkívül fontos alapelveket rögzítettek, ezeket Magyarország eddig is hangsúlyozta. A döntés nem a közép-európaiak győzelme Nyugat-Európa felett, valamennyi ország győztesnek érezheti magát - vélte. Hozzátette: az uniós jognak a magyar alkotmány szerint is meghatározott körben elsőbbsége van, de csak a közösen gyakorolt hatáskörökben.

Az Európai Bíróság csütörtök reggel megismert ítéletéről közölte: a két iráni és két afgán menedékkérő ügyében hozott döntés elkeserítő, az ítélet arra akarja kényszeríteni Magyarországot, hogy ne védje kerítéssel a magyar határt és engedje be a bevándorlókat. Amikor a fertőzésveszély miatt még az európai belső határokat is zárva tartják, "különösen fenyegető", hogy az Európai Bíróság úgy gondolja, a külső határok hatékony védelme és a menedékkérelmeknek a határokon kívüli elbírálása nem egyeztethető össze az uniós joggal - mondta. Hozzátette: ha ez valóban így van, akkor ennek Európát arra kell késztetnie, hogy a külső határvédelem szabályait engedje tagállami hatáskörbe vagy szigorúbb uniós normákat határozzon meg.

Kérdésre megjegyezte: a Bertelsmann Alapítvány tanulmányát nem érdemes komolyan venni.
Kitért rá: a kormány döntött az egyszer használatos műanyagok kereskedelmi forgalomban való betiltásáról, ezzel kapcsolatban van egy uniós elvárás, de méltányolható környezetvédelmi szempontok is állnak a döntés mögött.

Gulyás Gergely arról is beszélt, hogy a kormány világos döntést hozott a gépjárműadóval kapcsolatban, ez 34 milliárd forintot jelent az önkormányzatoknak, ami indokolt mértéke a hozzájárulásnak a járvány elleni védekezéshez, így inkább politikai felhangja van a támadásoknak.

Azt is elmondta, hogy a Bahart nyilvános pályázatot ír ki vitorlás kikötők üzemeltetésére 2021-től, a kikötők nem fognak az üzemeltető tulajdonába kerülni. Négy kikötőt bezárnak, mert rossz állapotban vannak és kihasználatlanok, ezeket nyílt árverésen értékesítik - közölte.

.