Hirdetés

Önkéntesek segítik az idősek ellátását
MTI/Komka Péter

Önkéntesek segítik az idősek ellátását

Koronavírus

MTI

2020.05.16. 13:07

Koronavírus - Kiemelt feladat az idősek ellátása.

Hirdetés

Az idősekre kiemelt figyelmet fordítanak az önkormányzatok a koronavírus-járvány idején vidéken, karitatív szervezetekkel, önkéntesekkel együttműködve segítik az ellátásukat. Több helyen lelki támaszt is igyekeznek nyújtani szakemberek.

Kaposváron 479 idős ember kap rendszeresen segítséget az önkormányzattól a járványhelyzetben. Bevásárlásaikat, gyógyszereik beszerzését, a szociális étkeztetésben részt vevők ételszállítását 133 önkéntes végzi. A segítők között huszonéves fiatalok és ötvenes éveikben járók is vannak. Néhányan azt is vállalták, egyedül élő időseket hívnak fel, hogy legyen, akivel beszélgetni tudnak a korlátozások idején.

Zalaegerszegen március közepén indította el az önkormányzat a Segít a város! elnevezésű programot önkéntesek, civil szervezetek, városi intézmények, polgárőrök bevonásával azoknak az egyedülálló 70 éven felülieknek, akik vállalták, hogy otthon maradnak. Balaicz Zoltán polgármester tájékoztatása szerint csaknem százan igényelték az ellátást, erre másfél hónap alatt több mint 4,5 millió forintot fordított a város.

A Veszprémi Kistérség Többcélú Társulás Egyesített Szociális Intézmény vezetője, Győri Piroska elmondta: több mint ezer ember ellátásáról gondoskodnak, mintegy 140-en. Több mint 400 embernek szállítják ki az ebédet önkéntesek, mások mellett a Veszprémi Petőfi Színház művészeinek közreműködésével. Akik eddig nappali ellátást kaptak, most nem látogathatják az intézményt, ezért a gondozók mennek el hozzájuk, több esetben pszichológus segít az izolációs szorongás feloldásában.     

Takáts Emese, a Lélektér Alapítvány elnöke arról számolt be, hogy mintegy 150, 18 és 50 év közötti önkéntes segíti csaknem 300 idős ember ellátását. A bevásárlás, a gyógyszerkiváltás mellett igyekeznek lelki segítséget is nyújtani.

Győrben 511 hetven év feletti ember kért az önkormányzattól segítséget a bevásárlásban, gyógyszerkiváltásban, csekkfeladásban és a térítésalapú melegétkeztetésben. Az idősellátási programról az Egyesített Egészségügyi és Szociális Intézmény húsz dolgozója gondoskodik, 14-en a bevásárlásban segítenek, hatan pedig a kiszállításban.

Sopronban mintegy hatszáz idős ember kért segítséget az önkormányzattól, nekik több mint száz önkéntes segít a bevásárlásban, a gyógyszerkiváltásban, a meleg étel eljuttatásában, utóbbit térítés ellenében.    

A szombathelyi önkormányzat szintén az alapvető élelmiszerek, gyógyszerek bevásárlásában, meleg étel kiszállításában segít az időseknek. Eddig 1159-en igényelték a szolgáltatást.

Még nincs vége! A cikk folytatódik a következő oldalon.
.