Szlovákia meghosszabbította a határellenőrzéseket

Koronavírus

MTI

2020.05.07. 14:49

A közúti forgalomra és a repülőterekre egyaránt érvényes.

Újabb három héttel meghosszabbította a szlovák kormány az ország schengeni határain április elején bevezetett ideiglenes határellenőrzések időtartamát - jelentette a TASR szlovák közszolgálati hírügynökség csütörtökön.

Az időtartamot május 27-ig terjesztették ki, a meghosszabbítás a közúti forgalomra és a repülőterekre egyaránt érvényes. Az ország nemzetközi repülőterein egyébként március 13-tól leszállási tilalom van érvényben a külföldről érkező polgári személyszállító repülőgépekre, ezt a múlt héten a közlekedési tárca május 14-ig hosszabbította meg.     

Közben az országban szerdán 16 újabb személynél mutatták ki a Covid-19 betegség kórokozóját, így a korábbiakkal együtt eddig már 1445 fertőzöttet tartanak nyilván - derült ki a központi válságstáb honlapján csütörtökön közölt adatokból. Szerdán egy újabb személy halt meg a SARS-CoV-2 vírus okozta betegségben, így a kór hivatalosan elismert halálos áldozatainak száma 26-ra emelkedett. Negyvennégy esettel 806-ra nőtt a hivatalosan gyógyultnak minősítettek száma, eddig már közel 110 ezer vírustesztet végeztek el.     

Szlovákiában az elmúlt hetekben csökkenő tendenciát mutatott a kórral újonnan diagnosztizáltak száma. Ezzel összefüggésben a kormány szerda reggeltől egyidejűleg léptette érvénybe a kéthetes ciklusokban tervezett enyhítések második és harmadik fázisát. A fertőzéssel újonnan diagnosztizáltak napi átlaga három héttel ezelőtt 50 körül volt, két hete 25 alatt alakult, a múlt héten pedig számuk átlagban napi öt alá csökkent. Az újonnan diagnosztizált fertőzések napi átlaga ezen a héten eddig magasabbnak mutatkozott a múlt héten tapasztaltnál.

.