Egyre nagyobb az érdeklődés a bértámogatás iránt

Koronavírus

MTI

2020.05.27. 07:07

Már csaknem 126 ezren kértek bértámogatást.

Folyamatos az érdeklődés a bértámogatás iránt, már 125 ezer 853-an igényelték munkáltatójukkal közösen - mondta az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) parlamenti és stratégiai államtitkára a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs keddi online sajtótájékoztatóján.

Schanda Tamás közölte: e lehetőséggel azok élhetnek, akiknek a munkaidejét a munkáltatója a veszélyhelyzet kihirdetése óta kénytelen volt csökkenteni.

A támogatásnak köszönhetően viszont nemcsak a részmunkaidőre kapnak bért, hanem azon felül is pénzhez jutnak, akár havonta több mint 100 ezer forinthoz.

Rendületlen az érdeklődés a speciális, úgynevezett kutatási, fejlesztési és innovációs bértámogatás iránt is, amelyet eddig 10 ezer 335 mérnöknek, kutatónak igényeltek - tette hozzá.

Az államtitkár az intézkedések szükségességét azzal indokolta, hogy bár az operatív törzs és a kormány döntéseinek és az emberek fegyelmezettségének, szabálykövetésének köszönhetően Magyarországot "nem döntötte le a lábáról" a koronavírus-járvány, és kezd újraindulni az élet, de "megtorpantunk", és ez látszik a gazdasági mutatókon is.

Schanda Tamás kijelentette: nem szakítanak az elmúlt évtized politikájával, továbbra is a munkát tekintik a gazdaság alapjának. Ha munka van, minden van: a dolgozó szülő jó példát tud mutatni a gyerekeinek, sikereket, eredményeket érhet el nap mint nap, és érezheti, hogy hozzájárul az ország erősödéséhez - mondta.

Hangsúlyozta, hogy a járvány miatt kialakult helyzetben mindent megtesznek a munkahelyek védelméért, amennyi munkahelyet a vírus mégis elpusztít, legalább annyi újat hoznak létre. Kitért arra, hogy a múlt héten elindult a gazdaságvédelmi akcióterv újabb programja,

a munkahelyteremtő bértámogatás, amelynek keretében mintegy 80 milliárd forintos keretösszegből segítik hozzávetőleg 70 ezer regisztrált álláskereső újbóli munkába állását.

A támogatás dolgozónként havonta akár 200 ezer forint is lehet, az igénylők száma napról napra jelentősen emelkedik.

Még nincs vége! A cikk folytatódik a következő oldalon.
.