Online látogatható az Országház több nevezetes helyszíne

MTI

2020.05.25. 17:37

Elsőként a kupolacsarnokot mutatják be a látogatóknak.

Online fedezhetik fel az érdeklődők az Országház nevezetes helyszíneit a Virtuális Országház projekt keretében. Elsőként a kupolacsarnokot, a képviselőházi és a főrendiházi társalgót, valamint a ritkán látogatható Munkácsy-termet mutatják be a látogatóknak - közölte az Országgyűlés Hivatalának Közgyűjteményi és Közművelődési Igazgatósága hétfőn az MTI-vel.

A virtuális látogatás során megcsodálhatók a kupolacsarnokban őrzött koronázási jelvényekről készült részletgazdag felvételek, amelyeken felfedezhetők a jelképek apró, szabad szemmel alig látható részletei is.

A főrendiházi és a képviselőházi társalgó részletes bemutatásából a látogatók megismerhetik e termek funkcióját és az ott lévő szobrokat. A Munkácsy-teremben pedig közelről szemügyre vehetik Munkácsy Mihály Honfoglalás című alkotását, mely az Országház legmonumentálisabb olajfestménye - írják a közleményben.

A parlament.hu weboldalról elérhető az Országgyűlési Múzeum tárlatvezetése is a magyar parlamentarizmus történetéről A magyar törvényhozás ezer éve címmel.

A közlemény szerint virtuális formában megtekinthető a Kossuth téren található In memoriam 1956. október 25. emlékhely és kiállítás is. A tárlat különlegessége, hogy a Kossuth téri eseményeket nemcsak a földalatti kiállítótérben mutatja be, hanem a téren is. Így megtekinthetők például azok a helyszínek (a szovjet T-54-es harckocsik, az államvédelmi egységek és a határőr alakulatok elhelyezkedése), ahonnan feltételezhetően sortüzet adtak le a téren összegyűlt fegyvertelen civilekre.

Emellett az Országgyűlési Múzeum kisfilmek formájában dolgozta fel a magyar történelem, a parlamentarizmus és az állampolgári ismeretek kulcskérdéseit.

A videók az Országház Filmműhely YouTube-csatornán érhetők el - olvasható a közleményben.

.