Móricz Zsigmondról és a hang terjedéséről is szó lesz az M5 keddi oktatási műsorában

Távoktatás

MTI

2020.05.18. 21:37

Móricz Zsigmondról és a hang terjedéséről is szó lesz az M5 keddi oktatási műsorában

Móricz Zsigmondról és a hang terjedéséről is szó lesz az M5 keddi oktatási műsorában - közölte a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) sajtóosztálya hétfőn az MTI-vel.

Közleményükben emlékeztettek arra, hogy a közmédia március közepe óta segíti oktatási tartalmakkal az otthon tanuló diákokat. Az 1-4. osztályosoknak szól az Alsós - Sulikalandok, az 5-8. osztályosoknak pedig a Felsős című műsor, az egyetemistáknak pedig a Mindenki akadámiája című műsort ajánlják. A Mozogj otthon! című műsorban tornázásra buzdítják a kicsiket és a nagyokat.

Kedden 8 órakor kezdődik az Alsós - Sulikalandok, amelyben az elsősök a mesék, a másodikosok pedig a szöveges matematikai feladatok világában kalandozhatnak.

A Felsős című műsorukat a 6-8. évfolyamon tanulók figyelmébe ajánlják, a 8.30-kor kezdődő, nyolcadikosoknak szóló adásban több tantárgyat is érintenek: biológiából a tápanyagokról lesz szó, a földrajzos részben Észak-Európa országait, a skandináv államokat fedezik fel, a történelmi percekben pedig Magyarország 1945 utáni újjászervezésében mélyednek el.

A hetedikesek irodalomórán Móricz Zsigmond Hét krajcár című novellájáról tanulhatnak. Történelemből a 6. osztályosok megtudhatják, hogyan sikerült másfél évszázad után visszafoglalni Budát a törököktől. Fizikából a hang terjedésével, a hangkeltéssel, a hang hullámtermészetével ismerkedhetnek meg a 7. osztályosok, majd szó lesz az impresszionizmusról is. Ezután a nyolcadikosokkal Móricz Zsigmond Légy jó mindhalálig című regényét veszik górcső alá. 

11.30-tól a szokott módon a nyelvtanuláshoz nyújtanak segítséget, jön a Szólalj meg angolul dupla részekkel, majd a Szólalj meg franciául.

A Mindenki akadémiája 12.30-tól látható, kedden Berndt Mihály tart előadást Zajosak vagyunk? címmel. A műsort este 20 órától megismétlik. 

14.45-kor kerül adásba a Mozogj otthon! az M5 csatornán, amiben hivatásos gyógytornászok 10 perces napi adásokban mozgatják meg az otthon ragadt nézőközönséget. Fiatal felnőttek, idősebbek, és gyerekek is bekapcsolódhatnak a tornázásba, hiszen a műsor minden korosztálynak szól.
Az Alsós - Sulikalandok és a Felsős aznapi adásait 15 órától ismétlik meg - olvasható a közleményben.

.