Riasztást adott ki a meteorológiai szolgálat 7 megyére - Erre készüljön pénteken

Időjárási hírek

MTI/met.hu - Időjárás

2020.06.26. 01:27

Péntekre másod- és elsőfokú figyelmeztetéseket adott ki a meteorológiai szolgálat. Itt vannak a részletek:

A zivatarok, a felhőszakadás és az UV-sugárzás veszélye miatt is figyelmeztetéseket adott ki péntekre az Országos Meteorológiai Szolgálat.

Figyelmeztető időjárás-előrejelzés péntekre - Zivatar

Figyelmeztető időjárás-előrejelzés péntekre - Zivatar
Figyelmeztető időjárás-előrejelzés péntekre - Zivatar - Forrás:met.hu

Zivatarveszély miatt a másodfokú figyelmeztetést is kiadták Budapestre, Pest, Fejér, Győr-Moson-Sopron, Heves, Jász-Nagykun-Szolnok, Komárom-Esztergom, Nógrád, Vas és Veszprém megyére. Az ország többi területére elsőfokú figyelmeztetés érvényes.

Figyelmeztető időjárás-előrejelzés péntekre - Felhőszakadás

Figyelmeztető időjárás-előrejelzés péntekre - Felhőszakadás
Figyelmeztető időjárás-előrejelzés péntekre - Felhőszakadás - Forrás:met.hu

Emellett Budapestre, Pest, Borsod-Abaúj-Zemplén, Fejér, Győr-Moson-Sopron, Hajdú-Bihar, Heves, Jász-Nagykun-Szolnok, Komárom-Esztergom, Nógrád, Szabolcs-Szatmár-Bereg, Vas és Veszprém megyére a felhőszakadás veszélye miatt is elsőfokú figyelmeztetést adtak ki.

Időjárás-előrejelzés péntek délelőttre

Időjárás-előrejelzés péntek délelőttre - Forrás:met.hu

Pénteken több órára kisüt a nap, emellett erőteljessé válik a gomolyfelhő-képződés. Több helyen valószínű zápor, zivatar, de akár heves zivatar is kialakulhat. A déli, délkeleti szél többfelé megélénkül, az Észak-Dunántúlon helyenként megerősödik. Zivatarok környezetében viharos széllökések is előfordulhatnak.

Időjárás-előrejelzés péntek délutánra

Időjárás-előrejelzés péntek délutánra - Forrás:met.hu

Ugyanakkor pénteken a figyelmeztetési értéket meghaladó, 7.7-es (nagyon erős) UV-B sugárzás várható a Dunántúlon. Ilyenkor normál bőrtípusnál már 15-20 perc napon tartózkodás esetén is bőrpír keletkezhet.

Erős UV-B sugárzás pénteken - Forrás:met.hu

Azt kérik a szakemberek, hogy fokozottan védekezzenek a napsugárzás okozta leégés ellen. Ha lehetséges napközben 11 és 15 óra között kerüljék a napozást. Vállat takaró póló, szalmakalap, illetve fényvédő krém használata mindenképpen javasolt. 

Az előrejelzés szerint a hőmérséklet hajnalban 13-19 Celsius-fok között valószínű. Napközben 26-32 fokig melegszik a levegő.

.