Ismét figyelmeztetést adott ki az OMSZ 12 megyére - Erre készüljön szombaton

Időjárási hírek

MTI/met.hu - Időjárás

2020.06.27. 01:28

Még nincs vége - Felhőszakadás, jégeső és erős széllökések, továbbá nagyon erős UV-B sugárzás is várható. Mutatjuk a részleteket:

Szombat estig időjárásunkat továbbra is egy hidegörvény alakítja, igaz az fokozatosan töltődik és mozog északkelet felé.

Figyelmeztető időjárás-előrejelzés szombatra

Figyelmeztető időjárás-előrejelzés szombatra - Forrás:met.hu

Zivatarveszély miatt Budapestre, Pest, Bács-Kiskun, Békés, Borsod-Abaúj-Zemplén, Csongrád-Csanád, Hajdú-Bihar, Heves, Jász-Nagykun-Szolnok, Nógrád, Szabolcs-Szatmár-Bereg, Vas és Zala megyére adtak ki elsőfokú figyelmeztetést.

A zivatarokat felhőszakadás, jégeső és erős széllökések kísérhetik, de heves zivatarokhoz nagyobb méretű jég, illetve 90 kilométer/órát meghaladó széllökés is társulhat.

Időjárás-előrejelzés szombat délelőttre

Időjárás-előrejelzés szombat délelőttre - Forrás:met.hu

Sok napsütés várható. Szombaton a Duna és Tisza közötti sávban valószínű elsősorban elszórtan zápor, zivatar, másutt csak néhol lehet csapadék. Késő délután, este az Alpokalja fölé is besodródhat egy-egy zápor, zivatar. A déli, délnyugati szél megélénkül, zivatar környékén azonban átmeneti szélerősödés is lehet.

Időjárás-előrejelzés szombat délutánra

Időjárás-előrejelzés szombat délutánra
Időjárás-előrejelzés szombat délutánra - Forrás:met.hu

Erős UV-B sugárzás szombaton

Erős UV-B sugárzás - Forrás:met.hu
Erős UV-B sugárzás - Forrás:met.hu

Szombaton a figyelmeztetési értéket meghaladó, 7.7-es (nagyon erős) UV-B sugárzás várható. Ilyenkor normál bőrtípusnál már 15-20 perc napon tartózkodás esetén is bőrpír keletkezhet.

Fokozottan védekezzenek a napsugárzás által okozott leégés ellen. Ha lehetséges napközben 11 és 15 óra között kerüljék a napozást. Vállat takaró póló, szalmakalap, illetve fényvédő krém használata mindenképpen javasolt. 

A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 14 és 19 fok között alakul.
A legmagasabb nappali hőmérséklet szombaton általában 28 és 33 fok között valószínű.

.