Módosítják az illetéktörvényt

Jog

MTI

2020.06.14. 19:11

"Annak az átlagembernek viszont, aki szülei vagy jelen esetben testvére 70 négyzetméteres társasházi lakását örökölné vagy kapná ajándékba, nincs több milliója készpénzben az illetékre" - mondta Kósa Lajos.

Arról, hogy a DK azt kérte, legyen 25 millió forint az értékhatár felső plafonja, Kósa Lajos úgy vélekedett: a DK "bizonyára nem tudja", hol tartanak ma a lakásárak, "vagy rosszindulatból keverik a kártyát".     

Hangsúlyozta, a családtámogatás "ma a legkevésbé sem hitelekre", hanem adókedvezményekre és vissza nem térítendő támogatásokra épül.

"A most benyújtott módosítással egyébként azt is szeretnénk kifejezni, hogy a testvéri kapcsolatok - beleértve a féltestvéreket és az örökbefogadott testvéreket is - ugyanolyan fontosak, mint a szülő-gyermek kapcsolatok" - hangoztatta Kósa Lajos.     

Novák Katalin erről azt jegyezte meg, hogy a baloldal ismét próbálja megkeseríteni az örömét azoknak, akik támogatást kapnak. "Ugyanezt teszik a 13. havi nyugdíj, a nyugdíjprémium vagy korábban az Erzsébet-utalványok kapcsán is" - mondta.     

Hozzátette: rengeteg pozitív visszajelzést kaptak a törvényjavaslat benyújtását követően, "az emberek örülnek neki, és ez a lényeg".     

Kósa Lajos jelezte: gondolkodtak azon is, hogy lehetővé teszik az unokahúgok és unokaöcsök illetékmentes öröklését, de elfogadták a Pénzügyminisztérium érvelését, miszerint egyelőre tegyék meg a mostani módosítást. "Ha pedig a költségvetés további lehetőségekre ad esélyt, akkor nézzük meg, mit lehet még tenni" - zárta szavait Kósa Lajos.

.