Szlovénia keddtől leveheti Horvátországot a biztonságos országok listájáról

MTI

2020.06.29. 17:08

Az ország "sárga listára" kerülhet, ami annyit jelent, hogy veszélyes odautazni.

Szlovénia keddtől leveheti Horvátországot a biztonságos országok listájáról, amennyiben a napi fertőzöttek száma százezer lakosra vetítve eléri a tízet két hét alatt - jelentette ki Jelko Kacin szlovén kormányszóvivő hétfőn.

Kiemelte: bár nem vezetnek be karantént a Horvátországból érkezők számára, az ország "sárga listára" kerülhet, ami annyit jelent, hogy veszélyes odautazni.

A kormány vasárnap este törvénymódosítási javaslatot fogadott el, amellyel július 31-ig kiterjesztette a koronavírus-járvány okozta gazdasági nehézségek enyhítésére hozott rendeleteket. A határidő még kétszer, legfeljebb szeptember 30-ig meghosszabbítható.

A kabinet döntött továbbá a kontaktkövető alkalmazás bevezetéséről. Ezt azonban még a parlamentnek is el kell fogadnia. Kötelezővé tennék az applikáció letöltését azok számára, akiknek a fertőzés miatt karanténba kell vonulniuk. A felhasználók névtelenek maradnak, a program biztosítja az adatok és a magánélet védelmét. Az alkalmazás mindenki más számára önkéntes alapon lesz használható.

További szigorításokat is bejelentett a kormány: ötszáz főről ismét ötvenre csökkenti a tömeges rendezvények létszámát. Csak kivételes esetben, hatósági engedéllyel lehet nagyobb rendezvényeket szervezni.

A legfrissebb adatok szerint az elmúlt 24 órában néggyel 1585-ra nőtt az új koronavírussal diagnosztizált fertőzöttek száma az országban. Új halálesetet nem regisztráltak, a járvány halálos áldozatainak száma 111 maradt. A diagnosztizált betegek közül mindössze nyolcan vannak kórházban, közülük egyet ápolnak intenzív osztályon. Az aktív esetek száma 89 fő.

A szomszédos Horvátországban a válságstáb jelentése szerint pénteken 85-tel, szombaton 67-tel, vasárnap pedig 34-gyel nőtt az új fertőzöttek száma, elérve a 2725-öt. Nem regisztráltak új halálesetet, így a járvány áldozatainak száma 107 maradt. A fertőzések száma június közepén kezdett növekedni, azt megelőzően egy hónapig nulla és három között volt az új megbetegedések száma. Az első fertőzés négy hónappal ezelőtti megjelenése óta 2155 beteget nyilvánítottak gyógyultnak. A diagnosztizált betegek közül 65-en vannak kórházban, közülük egy van lélegeztetőgépen. Az aktív betegek száma 463 fő.

Két járványgóc alakult ki Horvátországban, a kelet-szlavóniai Gyakovón (Djakovo) és Zágrábban. Utóbbiban a fiatalok körében emelkedett a fertőzöttek száma, a vírus éjszakai szórakozóhelyeken terjedt el.

Zágráb és Ljubljana április végétől és május elejétől szigorú óvintézkedések mellett fokozatosan feloldotta a korlátozásokat és újraindította a gazdaságot, valamint megnyitotta határait több európai uniós ország állampolgárai előtt.

.