Maszkviselés, védőtávolság - Nem változtatnak a jelenlegi szabályokon

Koronavírus

MTI/alon

2020.07.30. 15:27

A miniszter arra a kérdésre, hogy mikorra várható a járvány második hulláma, azt válaszolta: Európa számtalan országában olyan felívelés tapasztalható a számokban, amit második hullámnak kell tekinteni. Hozzátette: Magyarországon azért kell mindent megtenni, hogy a második hullám minimális legyen. Egy másik kérdésre válaszolva kifejtette: amennyiben az aktív fertőzések száma az 1000-1500-at meghaladná, akkor ez egyértelműen a második hullámot jelentené, jelenleg viszont 500 és 600 között stagnál az aktív esetek száma.

Gulyás Gergely kérdésre válaszolva megerősítette: szeptember 17-e után, illetve a járványügyi készültség elmúltával is megmarad az egyszerűsített receptkiváltásra vonatkozó szabályozás.

A külföldről, sárga, illetve vörös besorolású országokból visszatérők augusztus 1-je után teszteléséről szólva elmondta: állami vagy magán szolgáltatóhoz is lehet menni tesztelésre, és a tesztelés elvégzése érdekében el lehet hagyni a karantént. A szaktárca egységes tájékoztatás ad majd az augusztus 1-jét követő eljárásrendről - tette hozzá.

Arra a kérdésre, hogy a rendőrség szankcionált-e már a maszkviselési szabályok megszegése miatt, a miniszter azt válaszolta: a rendőrség törvény alapján intézkedhet, bírságot szabhat ki, akár több tízezrest is, és tudomása szerint néhány esetben büntettek is. Megjegyezte: van lehetőség szankcióra, de mindenkit önkéntes jogkövetésre kérnek.

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter csütörtöki sajtótájékoztatóján több kérdést kapott az Index hírportállal kapcsolatban.

Azt a felvetést, hogy ebben az ügyben a baloldal "kabátlopási ügybe kívánja a kormányt keverni", miközben egyre több a bizonyíték arra, hogy a baloldalon belüli hatalmi harcról van szó, Gulyás Gergely úgy kommentálta: addig van Magyarországon sajtószabadság, amíg ezekbe a kérdésekbe a kormány semmilyen formában nem szól bele. Hangsúlyozta: a kormány annak örül, ha mindenki szabadon és kötöttségek nélkül tudja végezni a munkáját.    

Arra a kérdésre, hogy fideszes EP-képviselők miért írtak levelet az Index ügyéről a Néppártnak, Gulyás Gergely azt mondta: általános gyakorlat, hogy ha olyan ügy van, ahol nem kormánypárti EP-képviselők elkezdenek "hazugságokat írogatni", akkor "jó ha mi is adunk tájékoztatást". Ez nem az első és vélhetően nem is utolsó ilyen ügy - jegyezte meg.    

Még nincs vége! A cikk folytatódik a következő oldalon.
.