Kaszás Attila-díj - Augusztus 23-ig még lehet szavazni a jelöltekre

MTI

2020.08.11. 21:04

Mintegy 23 társulat tagjai választották ki szavazataikkal a három idei jelöltet.

Augusztus 23-án éjfélig várják a szavazatokat a Kaszás Attila-díj jelöltjeire: Csankó Zoltánra, a Győri Nemzeti Színház, Földes Tamásra, a Budapesti Operettszínház és Vlahovics Editre a szombathelyi Weöres Sándor Színház színművészére. A szavazatok a www.kaszasattiladij.hu oldalon adhatók le - közölték a szervezők kedden az MTI-vel.

Emlékeztettek arra, hogy a Kaszás Attila-díj összege idén megemelkedett, az Emberi Erőforrások Minisztériumának díja bruttó 400-ról 800 ezer forintra, a Raiffeisen Bank hagyományos támogatása pedig nettó 500-ról 650 ezer forintra nőtt.

Mintegy 23 társulat tagjai választották ki szavazataikkal a három idei jelöltet, akik közül a közönség voksai alapján kerül ki a győztes. A Kaszás Attila-díjat az idén is az országos színházi évadnyitón adják át.

A közleményben kiemelték, hogy az elismerés átadása összefogás eredménye; a díjat a Hegyvidéki Önkormányzat alapította a Mozaik Művészegyesülettel közösen, a Magyar Alkotóművészeti Közhasznú Nonprofit Kft. gondozza a Magyar Művészeti Akadémia támogatásával, a szakmai szavazatokat pedig a Magyar Teátrumi Társaság gyűjti össze.

A díj a magyar nyelven játszó színművészek szakmai és emberi elismerésén túl Kaszás Attila színművész szellemi hagyatékának ápolását szolgálja, hisz a fiatalon elhunyt színész mindig komoly szerepet vállalt azon társulatok közösséggé formálásában, ahol dolgozott. A díj odaítélésének egyik fő kritériumaként a kiemelkedő mesterségbeli tudás és művészeti teljesítmény mellett az adott társulatban vállalt jelentős közösségépítő szerepet jelölték meg az alapítók.

Az elismerést korábban Szarvas József, Nemes Levente, Mátray László, Mucsi Zoltán, Bányai Kelemen Barna, Borovics Tamás, Nagy Alfréd, Mészáros Tibor, Schneider Zoltán, Krisztik Csaba, Nagy Csongor Zsolt és Orosz Ákos vehette át.

.