Koronavírus - Gulyás: szeptemberre senki ne szervezzen külföldi nyaralást!

Koronavírus

MTI

2020.08.19. 22:30

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) járványügyi protokolljáról szóló kérdésekre válaszolva közölte, a dokumentumban vannak nagyon fontos és jó javaslatok, ugyanakkor vannak életszerűtlen tanácsok is, amelyeket érdemes lenne átgondolni, hogy ne sérüljön az egész anyag komolyan vehetősége.

Hangsúlyozta, a koronavírus-járvány első hullámában azért volt szükség szigorú korlátozásokra, hogy időt nyerjenek az egészségügy számára, mára azonban már felkészült az egészségügy, ezért szeretnék rendes oktatási rendben elkezdeni és befejezni a következő tanévet.

Gulyás Gergely közölte, ha megjelenik egy orvosilag igazoltan hatásos koronavírus elleni vakcina, akkor Magyarország abból azonnal vásárol, és nem tudja elképzelni, hogy legyen olyan beteg, aki anyagi helyzete miatt ne jutna hozzá.
Hozzátette: a kabinet nem szeretne változtatni a tesztelés eddig bevált gyakorlatán.

Gulyás Gergely az egészségügy helyzetéről beszámoló legfontosabb adatoknak nevezte, hogy 2010-hez képest évente 770 milliárd forinttal többet költenek az ágazatra. Ennek eredményeként pedig a férfiak várható átlagéletkora több mint két évvel, a nőké pedig több mint egy évvel hosszabbodott, miközben az egészségben eltöltött évek száma a férfiaknál 3,5, a nőknél 2,5 évvel nőtt.

A miniszter azt mondta: az operatív törzs napi szinten követheti nyomon a szabad kórházi ágyak alakulását az elektronikus egészségügyi szolgáltatási térnek köszönhetően. Ez alapján kedden 7812 kórházi ágy állt rendelkezésre a koronavírusgyanús betegeknek - mondta.

Megjegyezte: egyelőre a sportági szakszövetségek kellő felelősséggel meg tudják ítélni, hogy a hazai bajnokságokban milyen események tarthatók meg.

.