Szigorodnak a maszkviselési szabályok Budapesten

Koronavírus

MTI/alon.hu

2020.09.14. 20:54

A Fővárosi Közgyűlés döntött arról is, felhívja a Budapesti Közlekedési Központ vezérigazgatóját, hogy mosható maszkok osztásával népszerűsítsék a maszkviselést. Továbbá felhívják a fővárosi önkormányzat tulajdonában álló mozik és színházak üzemeltetőit, hogy a maszk nélkül előadásra érkező nézők részére biztosítsanak maszkot, illetve ugyanerre kérik a többi budapesti színház és mozi üzemeltetőjét is.

A képviselők döntöttek arról, a testület kezdeményezi a kormánynál, hogy tegye lehetővé a társasházi közgyűlések írásbeli döntéshozatallal való megtartását, függetlenül attól, hogy ezt a szervezeti és működési szabályzat megengedi-e.

Karácsony Gergely a napirend vitájában emlékeztetett arra, a Fővárosi Közgyűlés a koronavírus-járvány első időszakában írta elő, hogy maszkot kell viselni a tömegközlekedési eszközökön, taxikban, boltokban és bevásárlóközpontokban. A maszkviselés az egyik leghatékonyabb eszköze a védekezésnek - hangsúlyozta.

Hassay Zsófia (Fidesz-KDNP) arról beszélt, hogy a maszkhasználat mellett a kézfertőtlenítés is nagyon fontos a védekezésben, ezért arra kérte a főváros vezetését, hogy fontolják meg kézfertőtlenítők kihelyezését a fővárosi tömegközlekedési járatokra.

Tüttő Kata főpolgármester-helyettes erre reagálva azt mondta: a kézfertőtlenítőkre vonatkozó közbeszerzései eljárás hónapokig tartana, a kormánynak van lehetősége arra, hogy gyorsan intézkedjen.

Láng Zsolt (Fidesz-KDNP) erre azt vetette fel, jól érti-e, hogy a főváros maszkokat tud gyorsan és nagy mennyiségben beszerezni, kézfertőtlenítőt meg nem.
A Fővárosi Közgyűlés - 17 igen szavazattal, 7 nem ellenében, 3 tartózkodás mellett - felkérte Karácsony Gergelyt, hogy gondoskodjon a fővárosi fenntartású idősotthonokban dolgozók rendszeres ingyenes koronavírus-szűréséről, és forduljon a kormányhoz annak érdekében, hogy hasonló intézkedést vezessenek be a közoktatásban és az egészségügyben dolgozók számára.

A testület felkérte a főpolgármestert arra is, hogy kezdeményezze a kormánynál olyan szűrőpontok felállítását, ahol az arra igényt tartó lakosok ingyenes koronavírus-szűrése megtörténhet.

.