Felmérés készül a háztartások vagyonáról, adósságairól - A válaszadás anonim és önkéntes

MTI

2020.09.16. 19:57

Harmadszor szervezi meg a Miből élünk? felmérést a KSH.

Harmadszor vesz részt önkéntesen Magyarország abban a kutatásban, amelynek célja a háztartások életkörülményeinek feltárása; a háromévenkénti felmérést a Magyar Nemzeti Bank (MNB) megbízásából idén is a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) végzi.

A hivatal szerdai közleményében felidézte, hogy a Miből élünk? elnevezésű kutatás, amelyet az Európai Központi Bank koordinál, minden euróövezeti tagállamban kötelező, ehhez csatlakozott hat évvel ezelőtt önkéntesen Magyarország.

A kérdőív rákérdez a háztartások tulajdonában lévő reáleszközökre (például ingatlanokra, járművekre, értéktárgyakra, vállalkozásokra) és pénzügyi eszközökre (például bankszámlákra, befektetésekre, nyugdíjcélú előtakarékosságra). Az önkéntes és anonim kutatás kitér a háztartások kötelezettségeire (adósságára, a hitelekre és kölcsönökre) is.

A felmérés elsődleges célja, hogy európai szinten összehasonlítható adatok álljanak rendelkezésre a háztartások vagyoni helyzetéről. A kutatás legfontosabb törekvése, hogy olyan elemzések készüljenek, amelyek alapvetően hozzájárulnak a hatékony nemzeti, valamint az európai szintű gazdaságpolitikai döntések meghozatalához - fejtette ki a közlemény szerint Vukovich Gabriella, a KSH elnöke.

A KSH szeptember közepéig postai felkérő levélben értesíti a véletlenszerűen kiválasztott 345 település több mint 15 ezer háztartásában élőket, akik részvétele önkéntes és anonim. A felmérés szeptember 15-től december 31-ig tart.

A kérdőívet az interneten szeptember 15. és november 30. között lehet kitölteni. Október 2. és december 31. között kérdezőbiztosok keresik fel - maszkban és a közösségi távolságtartás szabályait betartva - azokat a háztartásokat, amelyek nem élnek az online kitöltés lehetőségével. A kérdőív kérdései körülbelül 20-40 perc alatt megválaszolhatóak.

A kutatásban résztvevő országok anonim adatait az Európai Központi Bank gyűjti össze, az eredményekből pedig várhatóan 2022-ben a KSH és az MNB is közöl adatokat.

.