Koronavírus - A francia kormány 2021 áprilisig tervez korlátozásokat

Koronavírus

MTI

2020.10.21. 19:41

Kijárási tilalom, intézmények bezárása, gyülekezési korlátok.

A francia kormány 2021. április 1-ig tervezi korlátozásokat (kijárási tilalom, intézmények bezárása, gyülekezési korlátok) a koronavírus-járvány megfékezésére a szerdai kormányülésen megvitatott törvénytervezet szerint.

Gabriel Attal kormányszóvivő jelezte, hogy csütörtökön újabb nagyvárásokban vezetik be a legmagasabb fokozatú riasztási szintet, s így Párizs és további nyolc agglomeráció után máshol is éjszakai kijárási tilalom léphet életbe este 9 óra és reggel 6 óra között. A korlátozás jelenleg mintegy 20 millió franciát, a lakosság harmadát érinti.  

Olivier Véran egészségügyi miniszter a Les Échos című gazdasági napilapnak elmondta, hogy a kormány 2,4 milliárd eurós rendkívüli támogatást utal át az egészségügyi intézményeknek, "hogy fel tudják venni a küzdelmet a második hullámmal szemben".  

A tárcavezető kifejtette, hogy a plusz támogatást a 2020-ra tervezett 10 milliárd eurós kiegészítésen felül értendő. Az összegből 4 ezer új ágyat nyitnak a kórházakban, illetve a már bejelentetett fizetésemeléseket fedezik decembertől, valamint kifizetik a járvány miatt megemelt túlórapénzeket.

"Teljesen biztos vagyok abban, hogy a kórházak bírni fogják a nyomást. A gát erős. De a hullám nem csaphat túl magasra, ezért hirdettük ki az egészségügyi vészhelyzetet" - fogalmazott a miniszter.

A járványi tavaszi első hulláma csaknem 30 ezer áldozatot követelt Franciaországban, ahol jelenleg felfelé tart a járvány görbéje.
Az intenzív osztályon ápoltak száma május óta hétfőn nőtt először kétezer fölé. Ez a szám még elmarad a járvány első hullámának tetőzésétől, amikor is több mint hétezren voltak lélegeztetőgépre kapcsolva, de az elmúlt héten már naponta több, mint 150 súlyos beteg került intenzív osztályra, számuk kedden 278 volt.

Kórházban jelenleg 12 458 fertőzöttet ápolnak, közülük 2177-et intenzív osztályon. Az ország északi megyéiben, valamint Lyonban és Párizsban az intenzív ágyaknak már több mint felén koronavírusos fertőzöttek fekszenek.  

A kormány egy héttel ezelőtt rendeletben állította vissza az egészségügyi rendkívüli állapotot egy hónapra. A hosszabbításhoz parlamenti felhatalmazásra van szükség. A szerdán elfogadott tervezet szerint a kormány 2021. február 16-ig szeretné a vészhelyzetet meghosszabbítani.

Az egészségügyi rendkívüli helyzetet a koronavírus-járvány miatt hirdette ki a parlament, és az első hullám idején március 23. és július 10. között volt érvényben. A törvény felhatalmazást ad a kormánynak kijárási korlátozások, valamint részleges vagy teljes karantén bevezetésére. A nemzetgyűlés kivételesen szombaton és vasárnap is ülésezni fog a törvénytervezet megvitatására, amelyet később még a szenátusnak is el kell fogadnia.

.