Itt a lista, ők lettek a Nemzet Művészei 2020-ban

2020.11.05. 10:45

Hét kategóriában összesen tizenegy alkotó nyerte el a legrangosabb magyarországi művészeti elismerésnek számító Nemzet Művésze díjat csütörtökön.

Hét kategóriában összesen tizenegy alkotó nyerte el a legrangosabb magyarországi művészeti elismerésnek számító Nemzet Művésze díjat csütörtökön.

A Országgyűlés 2013-ban alapította a Magyar Művészeti Akadémia (MMA) kezdeményezésére a magyar művészeti élet kimagasló teljesítményt nyújtó, elismert képviselőinek személyes megbecsülése, méltó életkörülményeinek biztosítása céljából a Nemzet Művésze díjat, amelyet 2014-ben ítélt oda első alkalommal a díj bizottsága - emlékeztetett az MTI-hez csütörtökön eljuttatott közleményében az MMA.

A nemzet művészei egy időben legfeljebb 70-en lehetnek. A díjat minden évben a Magyar Művészeti Akadémia köztestület létrejöttének évfordulóján, november 5-én adják át.

A Nemzet Művésze díj Bizottság 2020-ban Nagy Ervin építőművésznek (Építőművészet díjkategória), Dárday István filmrendezőnek és Hildebrand István operatőrnek (Filmművészet díjkategória), Péreli Zsuzsa textilművész, keramikus, restaurátornak (Iparművészet díjkategóra), Bereményi Géza író, forgatókönyvíró, rendezőnek és Szakonyi Károly írónak (Irodalom díjkategória), Farkas Ádám szobrászművésznek és Földi Péter festőművésznek (Képzőművészet díjkategória), Kovács Miklós kékfestő mesternek (Népművészet díjkategória), valamint Ránki Dezső zongoraművésznek és Soproni József zeneszerzőnek (Zeneművészet díjkategória) ítélte meg a Nemzet Művésze díjat.

Ebben az évben a Nemzet Művésze díj Bizottság elnöke Ferencz István belsőépítész, építőművész, a Nemzet Művésze, az MMA rendes tagja; a kultúráért felelős miniszter által felkért tagjai Aknay János festőművész, az MMA rendes tagja, a Magyar Alkotóművészek Országos Egyesületének elnöke; Eperjes Károly színművész, az MMA levelező tagja, a Halhatatlanok Társulatának örökös tagja; a bizottság elnöke által felkért tagjai pedig Buda Ferenc költő, műfordító, az MMA rendes tagja, a nemzet művésze; Finta József építőművész, az MMA rendes tagja, a nemzet művésze; Gyulai Líviusz grafikus, az MMA rendes tagja, a nemzet művésze; Kiss János balettművész, az MMA levelező tagja; Korniss Péter fotóművész, a nemzet művésze; Kubik Anna színművész, az MMA rendes tagja; Medveczky Ádám karmester, az MMA rendes tagja; valamint Sebő Ferenc előadóművész, népzenekutató, az MMA levelező tagja, a nemzet művésze voltak.

A csütörtökre tervezett, 7. Nemzet Művésze díjátadó ünnepséget a járványügyi helyzet alakulására tekintettel a Magyar Művészeti Akadémia elhalasztotta. Az ünnepséget egy későbbi alkalommal, méltó körülmények között rendezik meg, amikor az egészségügyi helyzet ezt lehetővé teszi - közölte az MMA.

.