Fontosabb dátumok a középiskolai felvételivel kapcsolatban

MTI/alon.hu

2020.11.16. 13:57

A középfokú iskolák az utóbbi hetekben közzétették felvételi tájékoztatójukat.

Az idén 535 középiskola, az intézmények 48 százaléka jelezte igényét, hogy a hozzájuk jelentkező tanulók előzetesen vegyenek részt központi írásbeli vizsgákon - közölte az Oktatási Hivatal hétfőn az MTI-vel. A vizsgákra december 4-ig kell jelentkezni.

Az Oktatási Hivatal honlapján nyilvánosságra hozta a központi írásbeli felvételi vizsgát hirdető középiskolák adatait, valamint azt az elektronikus keresőfelületet, amelyen a középfokú intézmények felvételi tájékoztatói és a meghirdetett tanulmányi területek találhatók. A vizsgákat az egészségvédelmi intézkedések szigorú betartásával rendezik meg január 23-án.

A középfokú iskolák az utóbbi hetekben közzétették felvételi tájékoztatójukat, amelyben meghatározták, milyen osztályokat indítanak majd a 2021/2022-es tanévben, és megjelölték azt is, hogy - az adott jogszabályi keretek között - milyen felvételi eljárással veszik majd fel a hozzájuk jelentkezőket.

Jelentkezési határidő a központi írásbeli vizsgára

A tanulók december 4-éig jelentkezhetnek a központi írásbeli vizsgára. A tanuló maga döntheti el, hogy melyik vizsgaszervező intézménybe nyújtja be a jelentkezési lapját, függetlenül a felvételi eljárás keretében benyújtandó jelentkezéseitől.

Közülük 535 középiskola (48 százalék) jelezte, hogy a hozzájuk jelentkező tanulók előzetesen vegyenek részt a központi írásbeliken. Az írásbeli vizsgát hirdető 535 iskolából 520 a kilencedik évfolyamra hirdetett felvételit, 92 a hat-, és 66 a nyolcévfolyamos gimnázium.

A központi írásbeli felvételi vizsgák időpontja:

2021. január 23., 10.00 – Központi írásbeli felvételi vizsgák a vizsgát megszervező középfokú iskolákban.

2021. január 28., 14.00 – Pótló központi írásbeli felvételi vizsgák a vizsgát megszervező középfokú iskolákban azon jelentkezők számára, akik az előző írásbelin alapos ok miatt nem tudtak részt venni.

Ha egy tanuló februárban ezek valamelyikébe is beadja felvételi jelentkezését, mindenképp részt kell vennie a központi írásbeli vizsgákon. Ezeknek az iskoláknak és feladatellátási helyeknek az adatai, valamint a központi felvételi vizsgákkal és a középfokú felvételi eljárás további menetével kapcsolatos minden információ elérhető az oktatas.hu honlapon.

Szóbeli meghallgatások a középfokú iskolákban

  • Február 23 – március 12. között szóbeli meghallgatások a középfokú iskolákban.

A kérelmet ahhoz a központi írásbelit szervező középiskolai feladatellátási helyhez kell beadni, amelyben a jelentkező a vizsgáit meg kívánja írni - közölték.

Ekkor hozzák nyilvánosságra a jelentkezők felvételi jegyzékét

Március 16-áig nyilvánosságra hozzák a tanulmányi területenként elkészített jelentkezők felvételi jegyzékét. A jegyzéken minden jelentkező az oktatási azonosító számával (vagy a jelentkezési lapon megadott jeligével) szerepel. A jegyzék tartalmazza a jelentkezőnek a felvételi eljárásban elért összesített eredményét és az iskola által meghatározott rangsorban elfoglalt helyét.

Jelentkezések módosítása

A jelentkezések módosításának lehetősége március 22–23-án, a módosító tanulói adatlap kitöltésével. 

A módosító tanulói adatlapokat március 24-ig kell megküldenie a jelentkezőnek (egyéni jelentkező esetén), illetve az általános iskolának (általános iskolás jelentkező esetén) a Hivatal címére. A módosító tanulói adatlap mellékleteként semmilyen dokumentumot nem kell csatolni. 

Középiskolai felvételről vagy elutasításról szóló értesítés kiküldése

Április 30-ig megküldik az egyeztetett felvételi jegyzék alapján a felvételről vagy az elutasításról szóló értesítést a jelentkezőnek.

Beiratkozás a középfokú iskolákba 

Június 22–24. között – Beiratkozás a középfokú iskolákba 

Csatolt fájl: www.oktatas.hu 

.