Eljárást indított a DIGI-vel szemben a GVH

MTI

2020.12.21. 18:02

A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) eljárást indított a DIGI-vel szemben, mert nagy sebességű internet szolgáltatásának népszerűsítése megtévesztheti a fogyasztókat.

Közleményük szerint a hivatal versenyfelügyeleti eljárást indított annak vizsgálatára, hogy a DIGI Távközlési és Szolgáltató Kft. (DIGI) megfelelően tájékoztatja-e a fogyasztókat "DIGINet 1000" szolgáltatásának népszerűsítésekor.

A cég ugyanis valószínűsíthetően azt a benyomást kelti a fogyasztókban, hogy az optikai szálas, FTTH technológiával kiépített szolgáltatásra kötött internet-előfizetéssel minden további feltétel nélkül elérhetik a kínált (vagy legalább a garantált) sebességet. Ezek eléréséhez azonban a fogyasztók saját eszközeinek is meg kell felelniük meghatározott technikai követelményeknek, vezeték nélküli internetelérés esetén emellett olyan router beszerzése szükséges, amely képes a vállalt sebesség biztosítására.

Így a vállalkozás feltételezhetően nem - vagy csak időszerűtlenül - tájékoztatja a fogyasztókat a döntésükhöz szükséges, jelentős információkról - tették hozzá.

Kiemelték: a versenyfelügyeleti eljárás megindítása nem jelenti annak kimondását, hogy a vállalkozás a feltételezett jogsértést elkövette. Az eljárás a tények tisztázására és ezen keresztül a feltételezett jogsértés bizonyítására irányul.

Az eljárás lefolytatására biztosított időtartam három hónap, amely indokolt esetben két alkalommal, egyenként legfeljebb két hónappal meghosszabbítható - írta a GVH.

.