Ingatlanárak - Budapesten ennyit változott a panellakások ára

MTI

2020.12.03. 19:47

Ennyit változott az idén a lakótelepi lakások ára

Idén január és szeptember között 4 százalékkal emelkedett a lakótelepi lakások ára 2019 hasonló időszakához képest, miközben tavaly még a drágulás mértéke 17 százalékos volt a Nemzeti Adó és Vámhivatal legfrissebb tranzakciós adatai szerint - közölte az OTP Ingatlanpont az MTI-vel.  

A közlemény szerint mindez a lakáspiacon már tavaly is tapasztalható visszaeséssel és a koronavírus-járvánnyal magyarázható.

Idén az év első kilenc hónapjában átlagosan 339 ezer forint négyzetméteráron lehetett lakótelepi lakáshoz jutni országosan, területenként azonban nagy az árkülönbség.

Míg Budapest legdrágább részein (XI. kerület Gazdagrét és Kelenföldi lakótelep, a III. kerület Pók utcai lakótelep, illetve a XIII. kerület Gidófalvy utcai és Béke utcai lakótelepek) az átlagos eladási ár négyzetméterenként 600-650 ezer forint között alakult, a legolcsóbb budapesti lakótelepeken (XVIII. Havanna lakótelep, XXI. Csepel-városközpont, X. Újhegyi lakótelep, XV. Rákospalota-városközpont, XVII. Rákoskeresztúr-városközpont) a panellakások átlagosan 400-430 ezer forintos négyzetméteráron keltek el.

Hozzátették, hogy a sok esetben a városközpont közelében lévő, tömegközlekedéssel jól megközelíthető panellakások még mindig népszerűek, ráadásul az új, 2021-től bevezetett lakásfelújítási támogatás is kedvez a piacnak.

A támogatásnak köszönhetően lehetőség nyílik többek között a fűtőtestek vagy a nyílászárók cseréjére is.

.