Ausztriában már megvan, milyen oltóanyagból és ki kap először oltást

Koronavírus

MTI

2020.12.14. 19:57

Ausztriában nagyon kevesen akarják beoltatni magukat.

Alacsony az osztrákok hajlandósága arra, hogy beoltassák magukat a világjárványt okozó új koronavírus ellen - állapítja meg a Peter Hajek közvélemény-kutató intézet legújabb felmérése, miközben osztrák politikusok az oltás esetlegesen kötelezővé tételéről vitáznak.

A Hajek intézet negyedévente készített "Ausztria Trend" elnevezésű felmérésének eredménye szerint a megkérdezettek mindössze 17 százaléka válaszolta azt, hogy bizonyosan beoltatná magát, ezzel szemben 29 százalék biztosan nem. A bizonytalankodók 17 százaléka inkább a nem felé hajlik, míg 23 százalékuk a talán választ jelölte meg. A megkérdezettek 11 százaléka egyáltalán nem tudta vagy nem akarta eldönteni, mit szeretne.

A közvélemény-kutató az adatokból arra a következtetésre jutott, hogy jelen állás szerint a lakosság mintegy 30 százaléka lenne mozgósítható az oltásra. Ezzel szemben Rudolf Anschober egészségügyi miniszter többször hangsúlyozta, hogy minimum 50 százalék átoltottság kellene ahhoz, hogy kialakuljon a vírussal szembeni védettség a társadalomban.

Eközben politikai vita is zajlik Ausztriában az oltás esetleges kötelezővé tételéről. "Én a kötelező oltás mellett vagyok" - fogalmazott Hermann Schützenhöfer stájerországi tartományfőnök vasárnap az ORF közszolgálati televízióban. A többség azonban elveti ezt, és csakis önkéntes alapon képzeli el a lakosság beoltását. "Tudatos munkával növelhetjük az oltási hajlandóságot" - jelentette ki Peter Hacker, Bécs egészségügyi tanácsosa.

A lakosság túlnyomó többsége, 83 százaléka a kötelező oltás ellen foglalt állást a Hajek közvélemény-kutató adatai szerint.

 Az osztrák egészségügyi minisztérium a hétvégén közzétette a kormány hivatalos oltási stratégiáját. Eszerint a januári kampánykezdés első 250 ezer dózis oltóanyagával, amelyet a Biontech/Pfizer német-amerikai gyógyszergyártó páros készítményéből kötöttek le, az ápolási és idősotthonok lakóit, továbbá az egészségügyi intézmények legnagyobb kockázatnak kitett dolgozóit oltanák be.

A Moderna amerikai gyógyszergyár remények szerint január második felében Ausztriába érkező 200 ezres oltóanyag-szállítmányából a kórházak teljes személyzete és a lakosság magas veszélyeztetettségű része lenne beoltható, mások mellett a többes krónikus betegséggel küzdők.

A harmadik, kétmillió dózisból álló szállítmányt február és április között várják az AstraZeneca brit gyógyszergyártótól, ebből a 65 év felettieket és a "kritikus infrastruktúrában" dolgozókat kívánják beoltani.

Utána, a nyár folyamán következne a lakosság teljes körű beoltása - foglalta össze a terveket a Der Standard osztrák napilap.

Ausztriában az elmúlt 24 órában 2588 újabb embernél igazolták a vírusfertőzést, a járvány kezdete óta 322 588 esetet regisztráltak. Koronavírus-betegséggel kórházban ápoltak száma 3479, az intenzív kezelésre szorulók 594-en vannak. A fertőzés okozta betegség szövődményeibe az elmúlt napon 57-en haltak bele, a járvány halálos áldozatainak száma ezzel meghaladja már a 4500-at.

.