Koronavírus - Hétfőn döntenek az ünnepek alatt életbe lépő szabályokról

MTI

2020.12.04. 17:57

Emelkedik a koronavírus-fertőzéssel kórházban kezeltek száma.

Sajnos még mindig magas és továbbra is enyhén emelkedik a koronavírus-fertőzéssel kórházban kezeltek száma - emelte ki az országos tisztifőorvos a járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs pénteki online sajtótájékoztatóján.

Müller Cecília közölte: jelenleg 7812 ember szorul kórházi ellátásra, az ő állapotuk különböző. Vannak, akiket stabil állapotban általános belgyógyászati, pulmonológiai osztályon ápolnak, másokat intenzív osztályon kezelnek, 639 embert géppel lélegeztetnek.

Kitért arra, hogy az elmúlt huszonnégy órában 6212 új fertőzöttet azonosítottak, 189 ember hunyt el, 44 és 95 év közöttiek, többségüknek szív- és érrendszeri, daganatos vagy valamilyen anyagcsere-betegsége volt. "Ezért is hangsúlyozzuk folyamatosan, hogy mindenki tartsa karban a krónikus betegségét, fordítson nagyobb figyelmet önmagára" - mondta.

A tisztifőorvos jelezte, hogy a járvány kezdete óta 238 056-an fertőződtek meg a koronavírussal, az aktív betegek 164 018-an vannak, 68 525-en már meggyógyultak.

Müller Cecília a higiénés szabályok betartásának fontosságát is hangsúlyozva hozzátette: az egészségügy működik, a tervezett beavatkozásokat azért halasztották el, hogy fertőződés esetén mindenki számára biztosított legyen az ellátás.

Minden kórházban kezelnek koronavírusos betegeket, az összes helyen rendelkezésre állnak a kapacitások, köztük lélegeztetőgépek, gyógyszerek és szakemberek, hogy a legjobb ellátást biztosítsák a kórházba kerülőknek - emelte ki a tisztifőorvos. Megjegyezte: mintegy 1200 egészségügyi dolgozót rendeltek ki más intézménybe.

Müller Cecília kitért arra, hogy bár a közfürdők látogatása tilos, a 18 év alattiak gyógyúszása, valamint a vízgyógyászati szolgáltatások döntő része továbbra is elérhető, a higiéniai szabályok betartása mellett biztonságosan igénybe vehetők.

A tisztifőorvos szólt arról, hogy a kormány hétfőn dönt az ünnepek alatt életbe lépő szabályokról.

Ezeket ugyanúgy nagyon szigorúan be kell tartani, mert látjuk, hogy Európában és Magyarországon is egyelőre tartósan magas és nem csökken a fertőzöttek, valamint az elhunytak száma - fogalmazott.

A tisztifőorvos a karácsonyi ajándékok, élelmiszerek beszerzéséről azt mondta, hogy érdemes megfontolni az online vásárlás lehetőségét, de aki boltba megy, tervezze meg otthon a bevásárlást és legyen céltudatos. Az üzletekben a lehető legrövidebb időt töltse, minél kevesebb olyan tárgyat érintsen meg, amelyet feltehetően sokan megfognak, ne felejtse otthon a védőmaszkot és legyen nála kézfertőtlenítő.

Minden csoportosulás, minden tömegbe lépés fokozott kockázatot jelent - hangsúlyozta Müller Cecília.

.