Koronavírus - Mik a leggyakoribb tünetek? - Mit tegyen, ha koronavírusra utaló tünetei vannak? - Összefoglaló

Koronavírus

semmelweis.hu

2020.12.20. 17:57

A Covid-19 tünetei. Mit tegyen otthon, ha koronavírusra utaló tünetei vannak? Mit tegyen tesztelés előtt? - Összefoglaló.

Mit tegyen otthon, ha koronavírusra utaló tünetei vannak?

1. Maradjon otthon, értesítse a családot, háziorvost!

2. A családtagokkal is tartson kellő távolságot! Mosson rendszeresen kezet, a WC, a fürdő és a konyha kilincseket és egyéb használati eszközöket naponta
többször fertőtlenítőszerrel törölje át
! A levett ruházatot mielőbb mossa ki, az ágyneműt gyakran cserélje!

3. Bevásárláshoz (bolt, patika) kérjen segítséget / házhozszállítást! Fokozza a biztonságérzetet, ha megismeri és felírja Ön is azokat a telefonszámokat (pl. mentő, háziorvos, ügyelet), amelyeket hívhat, amennyiben szükséges. A tüneteket a megfázás, vagy influenza esetén alkalmazott módszerekkel is kezelheti (pl. gyógyteák, pihenés, stb.), hozzátéve és betartva az orvos utasításait is.

Javasolt a vitaminok szedése is: legfőképpen C-vitamin, 14 éves korig 500 mg/nap, 14 éves kor fölött 1000 mg/nap adagban, továbbá D-vitamin, gyerekeknek 2000NE/nap, felnőtteknek 5000 NE/nap, de minimum 2000 NE/nap adagban. A láz, a köhögés, a torokfájás hatékonyan kezelhető számos, közismert
gyógyszerrel
(pl. paracetamol vagy ibuprofen tartalmú gyógyszerek, vagy Algopyrin, a betegtájékoztató szerint alkalmazva).

4. Igyon elegendő folyadékot! Amikor a vizelet színe világos, akkor megfelelő a folyadékbevitel.

5. Amikor fekszik, váltogassa a testhelyzeteket, annak érdekében, hogy a levegő tüdejének minden részét jól átjárhassa! A hason fekvés kifejezetten jó hatású!
Mit tegyen otthon, ha koronavírusra utaló tünetei vannak? Információk COVID-19 tünetek esetén: mikor mit tehetünk?

6. A leghatékonyabban pihenéssel és sok alvással tudja aktiválni szervezete gyógyító erejét. Szervezetének időre és pihenésre van szüksége, hogy fel tudja venni a harcot, és ki tudja dolgozni a megfelelő védekezési stratégiát a vírussal szemben. Ezért nagyon fontos, hogy a pihenés valódi pihenés legyen és ne otthoni
munkavégzés!

A fáradékonyság és álmosság jelzés a testétől, hogy beindultak a szervezet saját öngyógyító mechanizmusai. Engedje meg magának a pihenést és alvást, hogy a szervezete tehesse a dolgát.

7. Ez az időszak most lehetőség arra, hogy olyan pihentető, kikapcsolódást segítő dolgokkal foglalkozzon, amikre máskor nincs ideje. 

Forrás: semmelweis.hu

A COVID-19 betegség az egyes embereknél különböző tüneteket vált ki. 
A legtöbb fertőzöttnél enyhe vagy közepesen súlyos lefolyású betegség alakul ki, amelyből a gyógyulás kórházi ápolás nélkül bekövetkezik.

A leggyakoribb tünetek:

  • láz
  • száraz köhögés
  • fáradékonyság

Kevésbé gyakori tünetek:

  • fájdalom
  • torokfájás
  • hasmenés
  • kötőhártya-gyulladás
  • fejfájás
  • a szaglás/ízlelés elvesztése
  • bőrkiütés, vagy elszíneződés az ujjakon/lábujjakon

Súlyos tünetek:

  • légzési nehézség, illetve légszomj
  • nyomás vagy fájdalom a mellkasi régióban
  • a beszédképesség elvesztése, illetve mozgásképtelenség

Mit tegyen tesztelés előtt?

Ha tünetei vannak, konzultáljon telefonon a háziorvosával, aki - amennyiben indokoltnak tartja -, értesíti az Országos Mentőszolgálatot (OMSZ) a mintavétel érdekében. Számítsunk arra, hogy a mintavételt végző dolgozók fehér „szkafanderbe” öltözve érkeznek majd. Fontos, hogy a mintavétel előtt 2 órával ne egyen, csak vizet igyon, ne dohányozzon, ne mosson fogat!

A teszt eredményéről a háziorvos értesíti Önt, illetve (ha rendelkezik ügyfélkapu regisztrációval), megnézheti a teszt eredményét az Elektronikus Egészségügyi Szolgáltatási Térben, ezen az oldalon. Forrás: semmelweis.hu

.