Nem javasolt a nagy karácsonyi összejövetel az idén

Koronavírus

MTI

2020.12.18. 15:35

A mosonmagyaróvári kórházban több egészségügyi dolgozó is fertőzött lett, a betegeket Győrben látják el.

Úgy tűnik, valóban platófázishoz ért a koronavírus-járvány, az adatokban "kiegyensúlyozott helyzet" tapasztalható, de továbbra is óvatosnak kell lenni - mondta a járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs pénteki online sajtótájékoztatóján az országos tisztifőorvos.

Müller Cecília úgy fogalmazott: a napi adatok bizonyos mértékig fluktuálnak, hétvégén kevesebben fordulnak orvoshoz, ezért a hét elején csökken az új fertőzöttek száma.
Utalt rá, hogy az elmúlt 24 órában 4428 újabb magyar állampolgárnál mutatták ki a koronavírus-fertőzést, ezzel 295 977-re emelkedett az azonosított fertőzöttek száma.

Elhunyt 187 beteg, köztük egy 19 éves férfi, akit bakteriális, gombás eredetű gyulladásos folyamat miatt kezeltek, fertőzése egy kórházi ellenőrzésen derült ki - fűzte hozzá.

Müller Cecília kiemelte: nem csökken jelentősen, 7335 a kórházban ápolt koronavírusos betegek száma, és 564-en szorulnak gépi lélegeztetésre. Szavai szerint "ez arra int minket, hogy nagyon óvatosak legyünk", a karácsonyi forgatagban is figyeljünk egymásra, "akadályozzunk meg minden lehetőséget", amivel a vírust továbbadhatnánk.

"A környezetünkben számos országban láthatjuk, hogy a számok ismét erőteljesen emelkednek, különböző államok zárásokat alkalmaznak - jegyezte meg. Hozzátette, Magyarországon most egyfajta kiegyensúlyozott helyzetet tapasztalunk. Az országos tisztifőorvos azt mondta, nem javasolja, hogy karácsonykor "nagyon nagy létszámban különböző háztartásokból összegyűljenek" az emberek. Jelezte: a karácsonyra vonatkozó intézkedéseket Orbán Viktor december 21-én jelenti be.

Müller Cecília köszönetet mondott a Vakcinainfo.gov.hu oldalon eddig regisztrált 200 ezer embernek és azoknak, akik a levelére válaszolva postai úton küldték el igényüket a koronavírus elleni oltásra.

A szakember fontosnak nevezte, hogy megőrizzük a bizalmat a védőoltások iránt. A védőoltási rendszer a fertőző betegségek megelőzésének fontos eszköze, Magyarországon tizenkét fertőző betegség ellen biztosít védettséget - emelte ki.

A világ sikeresen védekezik a védőoltással megelőzhető fertőző megbetegedések ellen - jelentette ki. Példaként a gyermekbénulást említette, amelynek kórokozója jelen van ugyan Magyarországon is, de a védettségnek köszönhetően nem talál fogékony szervezetet.

A szomszédos országokban folyton felfelbukkan egy járvány, "nem kívánatos", hogy a koronavírus járvány mellett még egy-két másikat is kezelni kelljen, ez "rendkívüli kihívásokkal jár" az egészségügynek és a hatóságoknak - közölte.

Müller Cecília a koronavírus elleni vakcinákról úgy vélte: a fejlesztésük számos kihívást jelentett, a védőoltások "gazdag tárháza alakult ki", jövő év elején sokféle vakcinával fogunk találkozni Magyarországon is. Ezek között lesznek "elölt" állapotú, megbetegedést nem okozó vírust tartalmazó oltóanyagok, ártalmatlan vírust felhasználó vírusvektor-vakcinák, fehérjealapú és olyan nukleinsav alapú vakcinák is, amelyek megtermeltetik a szervezettel azt az antigént, amelyre immunválasz alakul ki.

Az a vakcina, amely az ünnepek között megérkezik Magyarországra, az utóbbi típusba tartozik - mondta. Ez egy mínusz 70-80 Celsius fokos tárolást igénylő vakcina, de a Pfizer cég minden információt a rendelkezésünkre bocsátott. A védőoltás két részből áll, a másodikat az első után három héttel kell beadni - közölte.

A védőoltással kapcsolatban hangsúlyozta: felkészültek, kijelölték az oltópontokat, ahol először az egészségügyi dolgozókat fogják oltani. Az első ilyen hely a Dél-pesti Centrumkórház.

"Pontos, precíz tájékoztatást adunk mindenkinek ahhoz, hogy meg tudja hozni a döntését, élhessen az oltás lehetőségével. Arra biztatok mindenkit: alakítsuk ki ezt a védelmet, az egészségügyi dolgozóknak a frontvonalban elsőként kell védetté válniuk" - hangoztatta Müller Cecília. Jelezte: ahogy további oltóanyag-szállítmányok érkeznek, folyamatosan rendelkezésre bocsátják őket, hogy "mindenki el tudja érni".

A tisztifőorvos kérdésre válaszolva elmondta, hogy a mosonmagyaróvári Karolina Kórház-Rendelőintézetben több orvos és egészségügyi szakdolgozó koronavírus-fertőzött lett, ezért úgy határozott, hogy gyógyulásukig az intézmény új betegeit a győri Petz Aladár Megyei Oktatókórház látja el.

.