Magyar hírességek, akiktől örökre búcsút kellett vennünk 2020-ban

alon.hu

2021.01.03. 19:57

Ismert emberek, színművészek, sportolók és zenészek, akik 2020-ban hunytak el. Szomorú összefoglaló.

2020-ban számos ismert embertől kellett örökre búcsút vennünk. Magyar hírességek, ismert emberek, művészek, sportolók, zenészek akik 2020-ban hagytak itt örökre bennünket.

2020. január 4-én - vezetés közben lett rosszul, infarktust kapott. Kocsijával félreállt, ám hiába jött a gyors segítség és próbálták majdnem egy órán keresztül újraéleszteni, az orvosok nem jártak sikerrel. 56 éves korában meghalt Gesztesi Károly
Gesztesi Károly színházi szerepei mellett olyan filmekben játszott, mint a Magyar vándor, a Szabadság, szerelem, a Kútfejek, a Valami Amerika 1. és 2. vagy a Csak szex és más semmi. Az egyik legismertebb magyar szinkronszínész volt, olyan sztároknak kölcsönözte a hangját, mint Sylvester Stallone, Wesley Snipes, Vin Diesel, Forest Whitaker, de ő volt a Shrek-filmekben a főhős magyar hangja is. 

Életének 82. évében, január 8-án hunyt el Felföldi Anikó, Jászai Mari-díjas, érdemes művész, a Budapesti Operettszínház örökös tagja. Operettek és musicalek főszerepeit egyaránt eljátszotta, s több nagysikerű filmben és tévéjátékban szerepelt.

2020. február 1-én, rövid, de súlyos betegségben halt meg a nemzet színésze, Kossuth-díjas színművész, Andorai Péter. Az elmúlt évtizedekben több tucat játékfilm és mintegy félszáz tévéprodukció (Amerikai cigaretta, Mephisto, Egymásra nézve, Redl ezredes, Csók, Anyu, Hajnali háztetők, Eldorádó, A legényanya, Gyerekgyilkosságok, Csinibaba, Witman fiúk, Roncsfilm, A napfény íze, A szivárvány harcosa, A temetetlen halott, a Rokonok, A Nap utcai fiúk) fő- és mellékszereplője volt.

Hosszan tartó, súlyos betegségben, 72 évesen hunyt el, 2020. február 12-én, a kilencszeres világbajnok, háromszoros Európa-bajnok és kétszeres olimpiai ezüstérmes kenus, Wichmann Tamás, az 1970-es évek Magyarországának egyik legnépszerűbb sportolója.

Február 24-én hunyt el, az ország mesemondója, a nemzet művésze, életének 84. évében. Csukás István, egy gyors lefolyású betegség után hunyt el. Generációk nőttek fel olyan legendás meséin, mint a Pom-pom meséi; a Süsü, sárkány; a Mirr-murr; a Nagy Ho-ho-ho-horgász, a Keménykalap és krumpliorr, a Nyár a szigeten és A legkisebb ugrifüles. Emellett hang- és tévéjátékok, filmek, színdarabok fűződnek a nevéhez és verseket is írt.

2020. február 29-én, 92 éves korában hunyt el a Nemzet Sportolója, a „Pillangókisasszony” Székely Éva, olimpiai-bajnok úszó. A csúcsra 1952-ben, a helsinki ötkarikás játékokon ért fel: a finn fővárosban úgy nyert aranyérmet 200 méteres mellúszásban, hogy a világon első nőként pillangózta végig a távot. (Az akkori szabályok még megengedték ezt.) Összesen 36 országos, 12 Európa- és hat világrekordot állított fel.

2020. május 5-én, életének 83. évében, gyilkosság áldozata lett Lópici Gáspár megformálója, Szilágyi István színész. Szilágyi Istvánt jellegzetes arca miatt pályafutása alatt elsősorban az epizódszerepek találták meg. Számos filmben és tévésorozatban szerepelt, még főiskolásként játszott az Égre nyíló ablakban (1959), ezt követte a nagy sikerű Mit csinált a feleséged 3-tól 5-ig című, Makk Károly által rendezett vígjáték (1964). Országosan ismertté 1968-ban Sipos úr figurájának megformálása tette a Bors című tévéfilmsorozatban. Egyik legnagyobb sikerét Csukás István Keménykalap és krumpliorr című (1978) népszerű filmjében aratta a plakátragasztó Lópici Gáspár szerepében.  

Életének 101. évében, június 21-én halt meg Bálint György, népszerű nevén Bálint gazda Prima Primissima-díjas kertészmérnök, újságíró, a mezőgazdasági tudományok kandidátusa.

Életének 48. évében, súlyos betegség után, 2020. június 18-án hunyt el Benedek Tibor háromszoros olimpiai aranyérmes, világ- és Európa-bajnok vízilabdázó, a magyar férfi válogatott korábbi szövetségi kapitánya. Benedek - aki egy kézsérülés miatt 1995-től csak csuklóvédőben tudott játszani - éveken keresztül a nemzeti együttes csapatkapitánya volt. A válogatottól a 2008-as pekingi olimpiai győzelem után köszönt el végleg, csúcsot jelentő 437 találkozóval a háta mögött. A férfi válogatott szövetségi kapitányi posztját 2013. január 10-től 2016. december 31-ig töltötte be. Irányításával az együttes 2013-ban világbajnok, 2014-ben a budapesti Európa-bajnokságon második, a 2016-os riói olimpián ötödik lett. Az év legjobb magyar vízilabdázójának négyszer (1992, 1993, 1994, 2002), választották meg, 2000-ben beszavazták az évszázad magyar vízilabda-válogatottjába. 

Július 12-én, 76 esztendős korában hunyt el Szűcs Lajos, az 1968-as, mexikóvárosi olimpián aranyérmes labdarúgócsapat tagja. A válogatottban 1967 és 1973 között 37 alkalommal lépett pályára, olimpiai aranyérme mellett 1972-ben a müncheni ötkarikás játékokon ezüstérmet nyert. A nemzeti együttessel részt vett az 1972-es, belgiumi Európa-bajnokságon, amelyen negyedik helyen zárt az együttes. Kétszer (1968, 1971) választották meg Magyarországon az Év labdarúgójának. 

Augusztus 17-én, hosszan tartó súlyos betegség után 75. életévében hunyt el Szebeni András fotóművész, többek között a Nők Lapja, a Playboy fotóriportere. Számos köz-és magángyűjtemény őrzi munkáit, köztük a New York-i Metropolitan Múzeum. 

November, három nap különbséggel, minden idők egyik legsikeresebb magyar rockzenekara, az Omega együttes két tagja is elment. November 18-án az Omega alapítója, billentyűse, Benkő László. Ő rákbetegségben halt meg 77 éves korában. November 21-én Mihály Tamás, életének 74. évében, az együttes basszusgitárosa is meghalt.

November 27-én, életének 77. évében hunyt el Balázs Feco, a Kossuth- és Liszt Ferenc-díjas rockzenész, billentyűs, énekes, zeneszerző.

Életének 81. évében, december 5-én hunyt el Pécsi Ildikó Kossuth-díjas színművész, férje, Szűcs Lajos öt hónappal korábban ment el. A sokoldalú színésznő nemcsak a világirodalom legjelentősebb drámai szerepeiben nyújtott kiváló alakítást, hanem vígjátékokban és zenés darabokban is remekelt. Száznál több filmben, tévéjátékban és sorozatban játszott (A Tenkes kapitánya, Az aranyember, Hattyúdal, Veri az ördög a feleségét, Indul a bakterház, Te rongyos élet, Linda, Montecarlo!, Ketten Párizs ellen).

2020. december 14-én, a koronavírus-fertőzés szövődményeinek következtében hunyt el Bergendy István Liszt Ferenc-díjas zenész, a Bergendy együttes alapítója és vezetője. A szaxofonos, klarinétos, zeneszerző 81 éves volt.

.