Akkora az érdeklődés a BioNTech vakcinájára, hogy gyártópartnert keresnek

MTI

2021.01.01. 21:10

Világszerte összesen 1,3 milliárd adagot terveztek forgalmazni a vakcinából, melyből hamarosan jön a könnyeben tárolható verzió is.

"Nem rózsás a helyzet" a koronavírus ellen rendelkezésre álló vakcinák mennyiségét illetően - nyilatkozta a német BioNTech cég két vezetője, Özlem Türeci és Ugur Sahin pénteken a Der Spiegel című német lapnak. Mint mondták: január végén dől majd el, képesek lesznek-e új partnert találni az előállításra, és mennyivel több adagot tudnak majd gyártani.

A két kutató, Özlem Türeci és Ugur Sahin immunterápiára specializálódott onkológusok. Nevük november 9-én vált ismertté, amikor az általuk alapított kutatócég, a BioNTech és az amerikai Pfizer gyógyszergyártó közösen fejlesztett oltóanyaga áttörést ért el a koronavírus-járvány elleni világméretű küzdelemben. A Mainzban kifejlesztett BNT162b2 vakcina a klinikai vizsgálatokon több mint 90 százalékban bizonyult hatékonynak, vagyis csaknem valamennyi beoltott számára védettséget biztosított. Világszerte összesen 1,3 milliárd adagot terveztek forgalmazni a vakcinából.

Sahin elmondta, hogy a koronavírust immunológiailag kontroll alatt lehet tartani, ezt a 95 százalékos hatékonyság mellett az antitestek és a T-sejtek reakciói is igazolják. Kifejtette: az immunválaszok sokszínűsége különösen fontos akkor, amikor a vírus tovább mutálódik. Leszögezte: jelen ismereteik szerint a vakcina a Nagy-Britanniában felfedezett, jelentősen fertőzőbb mutáns ellen is hatékony. Továbbra is folynak ugyanakkor a tesztvizsgálatok annak megállapítására, alkalmas-e többféle mutáns semlegesítésére.

Türeci szerint ugyanakkor a vírus erős mutálódása esetén lehetséges a vakcina "testre szabása", vagyis a jelenlegi vírusantigének genetikai információit behelyettesítik az új, mutált víruséival; a folyamat hat hetet venne igénybe - tette hozzá.

A kutatók arra számítanak, hogy az oltással kialakuló védettség időtartama megegyezik majd az egyéb fertőződések nyomán kialakuló természetes védettség időtartamával. A védettség tovább növelhető a második védőoltással, egy esetlegesen egy évvel később beadandó, harmadik védőoltással pedig még nagyobb hatásra lehet számítani. Azt a vizsgálati adatok fogják eldönteni, szükség van-e a erre.

Várhatóan nyár végén piacra kerülhet az a típusú oltóanyag, ami magasabb hőmérsékleten is tárolható lesz. A Pfizerrel közösen gyártott jelenlegi vakcinát ugyanis mínusz 70 fokon kell tárolni.

.