Minden marad: Maszkviselés, kijárási korlátozás, boltok nyitvatartása

Koronavírus

MTI

2021.01.28. 15:27

Az AstraZeneca oltásával kapcsolatban Gulyás Gergely azt emelte ki: az EU még nem engedélyezte a vakcinát, holott az Egyesült Királyságban már decemberben oltottak vele.

A Szputnyik orosz oltóanyagról azt közölte: az Országos Gyógyszerészeti Intézet Magyarországon alapos, több mint 2 hónapos vizsgálat után engedélyezte a vakcinát, amely biztonságos és az egyik legjobb technológiával készült. A miniszter szerint ezt igazolja az is, hogy Németország is foglalkozik ennek az oltóanyagnak az engedélyezésével. Megerősítette: az Oroszországgal kötött szerződés alapján február végéig 300 ezer emberre elég oltóanyag érkezik Magyarországra.

A kínai Sinopharm oltóanyagról szólva kiemelte: azt látják, hogy a hatékonysága kifejezetten jó, az eddigi tapasztalatok kiválóak, több mint 15 millió embert oltottak be vele a világon. Hozzátette: Szeriában, Délvidéken magyarokat is oltanak ezzel a vakcinával. Sürgette ennek az oltásnak az európai engedélyezését is.

Ismertetése szerint a Pfizer-vakcinából eddig az Amerikai Egyesült Államokba majd 13 milliót, Izraelbe 2,7 milliót, az EU 27 tagállamába pedig 8,5 milliót szállítottak. Ez nem elég az érdemi védekezéshez - értékelt. Az oltottak arányát tekintve - folytatta - Izrael áll a legjobban a világon, ahol a lakosság majd 50 százalékát beoltották, az Egyesült Királyságban ez 11,3 százalék, az Amerikai Egyesült Államokban 7, míg az EU országaiban 2 százalék körül van.

A miniszter szerint a szolgáltatószektorban, különösen a vendéglátásban komoly gondok vannak a járvány miatt, nagy nehézségeket, veszteségeket jelent a szabályok betartása a vendéglátósok számára. Ezért tárgyaltak az érdekképviseleti szervekkel, és úgy döntöttek, hogy mindent megtesznek a bértámogatások kifizetésének felgyorsításáért. Eddig mintegy 27 milliárd forintnyi támogatásra érkezett igény, ebből 7 milliárd forintot utaltak eddig - közölte.

Kitért rá: a kormány üdvözölte, hogy a minimálbér ügyében a munkaadók és a munkavállalók között megállapodás jött létre, és így 4 százalékkal emelkedik a minimálbér, amely 167 400 forint lesz, a garantált bérminimum pedig 219 ezer forint.

Azt mondta: a Belügyminisztérium javaslatot tett a közfoglalkoztatási béremelésre, a közmunkabér 85 ezer, a garantált közfoglalkoztatási bér pedig 110 ezer forint lesz.

Gulyás Gergely arról is beszélt, hogy a kisboltokat támogató programot indítanak, erre 45 milliárd forintot szánnak. Az elmúlt időben több kisbolt bezárásra kényszerült a legkisebb településeken, ezért most egyedi pályázati rendszerben lehetőséget adnak arra, hogy forráshoz jussanak - mondta. Hozzátette: így olyan közösségi terek jöhetnek létre, ahol postai szolgáltatás is helyet kaphat, és vény nélküli gyógyszerek forgalmazására is lehetőség lenne.

Az orosz vakcinával összefüggésben elmondta, Magyarország február végéig 300 ezer vakcinát vár Oroszországból, azt követően további 700 ezer emberre elegendő oltóanyag fog onnan érkezni.    
Szerinte nem vitás, hogy ma az orosz vakcina az egyik legjobb, Nyugat-Európában is érdeklődnek iránta, sőt az európai engedélyezése is nemsokára elindul.

Egy kérdésre, miszerint az AstraZeneca oltóanyagával tervezik-e a 65 év felettiek oltását, Gulyás Gergely közölte, a hatósági előírásoknak megfelelően fognak mindent alkalmazni. Jelezte, ez a vakcina nem kapta még meg az uniós oltási engedélyt, Magyarországon van engedélye, mert a brit engedély erre alapul szolgált.

Hozzátette: az AstraZenecáé kiváló oltóanyag, amellyel 65 év felett is lehet oltani és eredményes a védettség szempontjából. Elmondta: az Európai Bizottság azzal kecsegtet, hogy január végére meglesz ennek európai engedélyeztetése, remélhetőleg így megkezdődhet az oltóanyag szállítása.

Egy másik, a kínai Sinopharm-vakcinára vonatkozó kérdésre a miniszter azt mondta, a következő hónapban 500 ezer vakcinát kaphat Magyarország, ez 250 ezer ember beoltására elegendő. Remélik - folytatta -, hogy a lehető leghamarabb megkapja ez az oltóanyag az ideiglenes engedélyt, a kormány rendelete is ezt a célt szolgálja.

Elmondta, ezzel a vakcinával világszerte 16 millió embert oltottak be, például Szerbiában is, délvidéki magyarokat, mindenféle mellékhatás nélkül. Ezért kifejezett felelőtlenség, ha nagyon hosszú vizsgálatok előzik meg az engedélyezést - hangoztatta Gulyás Gergely. Hozzátette: a behozott vakcinát a Nemzeti Népegészségügyi Központ külön is megvizsgálja. Megjegyezte: nem hiszi, hogy nagy mértékben eltérne a kínai vakcina ára a Pfizerétől.
 

.