Magyarországon engedélyezték a kínai Sinopharm-vakcinát is

MTI

2021.01.29. 14:55

Így mostantól a Pfizer, a Moderna, a Szputnyik V és az AstraZeneca vakcinák mellett a Sinopharmmal "is számolhatunk".

Bővül az oltási paletta, az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OGYÉI) pénteken engedélyezte a kínai Sinopharm-vakcinát is - közölte az országos tisztifőorvos a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs pénteki online sajtótájékoztatóján.

Müller Cecília elmondta: mostantól a Pfizer, a Moderna, a Szputnyik V és az AstraZeneca vakcinák mellett a Sinopharmmal "is számolhatunk".

Az országos tisztifőorvos reményét fejezte ki, hogy ezek a vakcinák nagy mennyiségben hozzáférhetővé válnak, és így rövidebb idő alatt sikerül immunizálni a magyar lakosságot.

A szakember az orosz Szputnyik V vakcina bevizsgálásáról elmondta, kilenc vizsgálatból hetet elvégeztek, és mind negatív eredménnyel zárult, ami bíztató. Hátra vannak még a biológiai vizsgálatok, amelynek során be kell bizonyítani, hogy az oltóanyagban lévő adenovírus valóban nem képes szaporodni.

A vizsgálatokat a jövő hét végéig befejezik - tette hozzá.

Közölte, a következő időszakban - az egészségügyi dolgozók és a szociális és más bentlakásos intézményekben élők után - az oltásra regisztrált idősek beoltása következik. Ebben a feladatban számítanak a háziorvosok segítéségre - emelte ki.

Elmondta azt is: vasárnap estig szeretnének mindenkit beoltani valamennyi szociális és idősotthonban és más bentlakásos intézményben.

Ha valaki az oltás első dózisa után megbetegszik, a második adagot felépülése után megkaphatja - mondta kérdésre válaszolva Müller Cecília. Mint mondta, a teljes védelem a második oltás után hét-tíz nappal alakul ki, így nincs kizárva, hogy valaki a két oltás felvétele közötti időszakban lesz beteg.

Akut megbetegedés esetén semmilyen oltás nem adható, csak a gyógyulás után. Ekkor "kicsit csúszik a második oltás beadása, de a védettség ki fog alakulni" - mondta.

A szakember úgy fogalmazott, azt szeretnék, ha jelentősen csökkenne a koronavírusban elhunytak száma, és széles körben alakulna ki védettség a lakosságban az oltások nyomán.

A járványügyi adatokról elmondta, az elmúlt napon 1459-cel nőtt az új fertőzöttek száma, és ez az adat kiegyenlített az elmúlt napokban, látványosan azonban nem csökken. A vírus jelen van, és csak a tömeges oltás lesz kiút a járványból.

Csökken a kórházban kezelt covidos betegek száma - tette hozzá, ők 3649-en vannak, közülük 258 ember szorul gépi lélegeztetésre.

Az aktív fertőzöttek száma százezer alá csökkent, a gyógyultak száma pedig 254 783 - ismertette.

.