Már elektronikusan jelzik vissza a tértivevény kézbesítését

MTI

2021.01.26. 07:55

Megszűnt a tértivevényes lap.

Lezárult a Magyar Posta "Hivatalos küldeménykövető" elnevezésű kiemelt projektje - közölte a társaság az MTI-vel.

A tájékoztatás szerint az ajánlott levelekhez használt belföldi papíralapú tértivevények 2021. január 1-jétől történő kivezetésével, valamint a belföldi tértivevénnyel feladott levelek és hivatalos iratok átvételéről szóló elektronikus kézbesítési igazolás bevezetésével lezárult a Magyar Posta Zrt. által vezetett konzorcium kiemelt projekte.

Ismertetik, hogy a Közigazgatás- és közszolgálatás-fejlesztési operatív programban (Köfop) és a Versenyképes Közép-Magyarország operatív programban (Vekop) 2017-ben indult fejlesztés 2,377 milliárd forint vissza nem térítendő támogatásból valósult meg, melyhez a Magyar Posta 1,821 milliárd forint saját forrást tett hozzá.

Részletezik, hogy a Széchenyi 2020 program fejlesztés keretében a Magyar Posta 2019-ben bevezette az elektronikus kézbesítési rendszert, melynek működtetéséhez mintegy 8000 PDA-t, 3000 mobil nyomtatót, és több mint 4000 digitális aláírópadot szerzett be a társaság.

Hangsúlyozzák, hogy a posta digitális eszközei alkalmasak az elektronikus személyazonosító igazolványok elfogadására is.

A közlemény szerint a rendszer országos bevezetése óta mintegy 54,5 millió levél kézbesítését rögzítették a postai kézbesítők az elektronikus eszközökön. A könyvelt küldemény - ajánlott, tértivevényes levél és hivatalos irat - életútja az elektronikus rendszer segítségével gyakorlatilag valós időben nyomon követhető a feladástól a kézbesítésig.

Az ügyfelek 2020-ban mintegy 3,5 millió esetben használták a posta.hu ingyenes nyomkövetés funkcióját belföldi regisztrált levelek keresésére. A fejlesztés keretében a Magyar Posta bevezetett egy új levélterméket is, az azonosított levelet. Ez egy küldeményazonosítóval ellátott és elektronikus feladójegyzékkel rendelkező belföldi levélküldemény, amelynek kézbesítése nem személyes átvételhez kötött, sikertelen kézbesítés esetén a feladó elektronikus értesítést kap - részletezik.

A fejlesztés lehetővé tette bárki számára - regisztráció után - a címadatok elektronikus rögzítését is a posta.hu oldalon ingyenesen elérhető ePostakönyv alkalmazás segítségével. Ezen túlmenően a Magyar Posta 2020. júliustól kivezette a hivatalos iratokhoz használt papíralapú tértivevényt, majd 2021. január elsejétől valamennyi belföldi tértivevényes levél esetén megszüntette a tértivevény lap használatát. A belföldi tértivevényes levél kézbesítéséről szóló visszaigazolásnál alapértelmezetté vált az elektronikus visszaküldés, de az igazolás továbbra is kérhető papíralapon. Az elektronikus visszaigazolás csökkenti a feladók adminisztrációs terheit, rövidíti az ügyintézési időt - mutatnak rá a közleményben.

A társaság digitális fejlesztése jelentősen hozzájárul a közigazgatási eljárások felgyorsításához, a digitális állam törekvésekhez. A fejlesztés az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap és Magyarország költségvetése társfinanszírozásával valósult meg. A projektről bővebb információt a www.posta.hu oldalon lehet olvasni - tájékoztatott a Magyar Posta.

.