Rendszám lekérdezés - Így tudja használni a rendszert

alon.hu

2021.01.06. 18:55

Bemutatjuk, hogyan tudja használni az ingyenes jármű szolgáltatási platformot. Lépésről lépésre a gépjárműadat-lekérdezés menete.

A Belügyminisztérium (BM) egy lekérdező rendszerben egyesítette a különböző hivatalok gépjármű-nyilvántartási adatait.

 

 Rendszám alapján itt lekérdezhetőek az autó műszaki adatai, például

  • a kilométeróra állása,

  • a jármű baleseti előélete, valamint elérhetőek

  • ​az eredetiségvizsgálaton készült fényképek is.

A szolgáltatáshoz mobiltelefonos applikáció is készül. A tulajdonos személyes adatai azonban továbbra sem lesznek hozzáférhetőek.

A rendszert az ügyfélkapun keresztül bárki, a jogcím igazolása és mennyiségi korlátozás nélkül igénybeveheti. A hivatalosan jármű szolgáltatási platformnak nevezett informatikai rendszert már használhatják az autósok.

Mivel azonban ember legyen a talpán, aki eligazodik a magyarorszag.hu oldal menüpontjai között, készítettünk egy kis segítséget, hogy időt spóroljunk önnek.

Mutatjuk lépésről lépésre a folyamatot:

Mindenekelőtt szükség van egy ügyfélkapu azonosítóra a magyarorszag.hu oldalon, bár ez valószínűleg már sokaknak meg is van.

Közvetlenül erre az url-re kell érkezni. Katt ide!

Itt a rendszer bejelentkeztet az oldalra és máris elérhető a rendszámos kereső.

gépjármű lekérdezés 2021
Így néz ki a gépjárműadat-kereső lekérdező felülete

Jelöljük be, milyen adatokkal szeretnénk a keresést, majd következik a rendszám beírása, majd az adatkezelési tájékoztató elfogadása.

Előfordul, hogy a jármű bizonyos adatairól nem szolgáltatható adat. Ilyenkor szedjük ki a vonatkozó pipát és egyből újbóli kereséssel próbálkozhatunk.

Ha sikerrel jártunk, a letöltés gombbal jutunk hozzá az adatokhoz, amit érdemes lementeni a számítógépünkre.

A dokumentum tartalmaz egy linket is, ahol megtekinthetjük, milyen képek készültek a legutóbbi vizsgálat során a járműről.

Nem kell megijedni, ha aki lekérte az adatokat, hamarosan egy meglehetősen ijesztő tárgyú elektronikus levelet kap a belügytől: Átvételi értesítő (Feladó: BELUGYJSZP, Dokumentum: Hatarozat….

A határozat azonban csak az adatigénylés engedélyezésével kapcsolatban érkezik.

.