Érvénytelenné válik a TAJ-szám, ha tartozása van

MTI

2021.02.11. 08:27

Február 12-ig még rendezhető a járuléktartozás.

Február 12. után érvénytelenné válik a társadalombiztosítási azonosító jele annak, akinek az egészségügyi szolgáltatási járulékból több mint hathavi, 48 ezer forintot meghaladó tartozása van, de addig a járuléktartozás még rendezhető - hívta fel a figyelmet a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV).

Az adóhatóság közleménye szerint már hónapok óta, havonta értesítik azokat, akik a nyilvántartás szerint tartoznak a járulékkal.

A tartozás a 10032000-06055826 számú, "NAV Egészségügyi szolgáltatási járulék beszedési számla" elnevezésű számlára utalással rendezhető, vagy az értesítő levélhez mellékelt csekken is befizethető.

Ha valaki méltányolható okok miatt nem tudja határidőre befizetni a járulékot, akkor fizetési kedvezményt, azaz részletfizetést, fizetési halasztást, a kötelezettség mérséklését vagy elengedését is kérheti a NAV-tól. Automatikus és pótlékmentes részletfizetés is kérhető, a kedvezményhez kérelmet kell benyújtani.

Aki alacsony jövedelme miatt nem tudja befizetni az egészségügyi szolgáltatási járulékot, szociális rászorultság alapján is jogosult lehet az egészségügyi szolgáltatásra. Ezt a rászorultságot a lakóhely szerinti járási, illetve fővárosi kerületi kormányhivatal állapítja meg.

Ha valaki vitatja fizetési kötelezettségét, egyeztetési eljárást kezdeményezhet a kormányhivatalnál akkor, ha az értesítésben megjelölt időszakban jogosult volt egészségügyi szolgáltatásra, vagy a NAV-nál akkor, ha az értesítésben megjelölt időszakban munkaviszony vagy egyéb jogviszony alapján tudomása szerint biztosított volt.

A NAV honlapján elérhető tájékoztató részletesen ismerteti, kinek és mit kell tennie, hogy taj-száma érvényes maradjon - hangsúlyozta közleményében az adóhatóság.

.