Február végéig lehet szavazni az Európai év fája verseny jelöltjeire

MTI

2021.02.01. 13:44

Február 28-ig lehet szavazni az Európai év fája elnevezésű verseny jelöltjeire, köztük a Magyarországot képviselő mélykúti júdásfára.

A tizenegyedszer meghirdetett európai megmérettetésben a hagyományok szerint két fára szavazhat mindenki. A szavazatok számának alakulását folyamatosan lehet követni, de az utolsó héten a szavazás titkossá válik, az eredményt a március közepén esedékes brüsszeli díjátadón hozza nyilvánosságra a szervező Environmental Partnership Association (EPA).

A jelöltekre, köztük a mélykúti templomdombon álló mintegy 250 éves júdásfára ezen az internetes oldalon voksolhatnak hétfőtől a résztvevők.

A magyarországi versenyt szervező Ökotárs Alapítvány korábbi tájékoztatása szerint a júdásfa tavaly októberben 5091 szavazattal lett a magyarországi Év fája cím birtokosa, így indulhatott az Európai év fája versenyben, ahol idén 14 ország fái vetélkednek egymással.

A mélykúti júdásfát - valószínűleg - a vajdasági Szabadkáról érkezett, Mélykúton szolgálatot teljesítő Ferences-rendi szerzetesek hozták magukkal, és ültették el a településen a Grassalkovich család által építtetett templom északi oldalán az 1760-70-es években.

A néphit szerint a júdásfa virágai "Krisztus Urunk vérét" szimbolizálják, a lapos magvak pedig a júdáspénzre utalnak. Kisebb csoda, hogy ez a mediterrán növény a templom északi, időjárásnak, hidegnek jobban kitett oldalán egyáltalán megmaradt, és mind a mai napig megvan.

Érdekesség, hogy a júdásfa a közel ötezer lelkes kisváros, Mélykút mértani középpontján helyezkedik el. A templomdomb az általános iskola közelsége és a templom központisága miatt kedvelt pihenő és játszóhelye a település lakóinak.

"Tavaszi virágzását mindenki megcsodálja, a település jelképévé vált. Számtalan magonca sok Mélykútról elszármazott ember kertjében él tovább, ezzel összekötve a múltat a jelennel, és a település egykori lakóit egymással szerte a világban" - olvasható a döntős fa történetéről a felhívás honlapján.

Magyarország eddig négyszer nyerte el az Európai év fája címet valamely különleges történetű fájával. Legutóbb, 2019-ben, a 135 éves, csavart törzsű pécsi havihegyi mandulafa győzött.

2020-ban a cseh résztvevő, a Cseh-Morva-fennsíkon egy sziklanyúlványon élő erdei fenyő győzött az Európai év fája versenyen 47 226 szavazattal. A magyar résztvevő, a kaposvári Szabadságfa 16 ezer vokssal a nyolcadik lett 16 ország egy-egy különleges fája között.

.