Markáns hideg, ónos eső és hófúvás várható - Riasztást adott ki az OMSZ csütörtökre

Várható időjárás

MTI/met.hu - Időjárás

2021.02.10. 23:07

Első-, illetve másodfokú riasztást adott ki az OMSZ csütörtökre, az ónos eső, havazás, hófúvás és viharos széllökés miatt.

Éjszakától erős, viharos szél kíséretében markáns, gyors hidegbetörésre kell számítani. Ónos eső, zivatar, havazás, hófúvás és széllökés miatt is adtak ki első-, illetve másodfokú figyelmeztetéseket csütörtökre.

Figyelmeztető időjárás-előrejelzés csütörtökre - Havazás

Figyelmeztető időjárás-előrejelzés csütörtökre - Havazás
Figyelmeztető időjárás-előrejelzés csütörtökre - Havazás - Forrás:met.hu

Havazás miatt Budapestre, Pest, Baranya, Bács-Kiskun, Békés, Borsod-Abaúj-Zemplén, Csongrád-Csanád, Fejér, Hajdú-Bihar, Heves, Jász-Nagykun-Szolnok, Nógrád, Somogy, Szabolcs-Szatmár-Bereg, Tolna és Zala megyére adtak ki elsőfokú figyelmeztetést.

Figyelmeztető időjárás-előrejelzés csütörtökre - Hófúvás

Figyelmeztető időjárás-előrejelzés csütörtökre - Hófúvás
Figyelmeztető időjárás-előrejelzés csütörtökre - Hófúvás - Forrás:met.hu

Hófúvás veszélye miatt Baranya, Borsod-Abaúj-Zemplén, Somogy, Szabolcs-Szatmár-Bereg és Tolna megyére másodfokú, Budapestre, Pest, Bács-Kiskun, Békés, Fejér, Hajdú-Bihar, Jász-Nagykun-Szolnok, Veszprém és Zala megyére elsőfokú figyelmeztetést adtak ki.

Figyelmeztető időjárás-előrejelzés csütörtökre

Figyelmeztető időjárás-előrejelzés csütörtökre
Figyelmeztető időjárás-előrejelzés csütörtökre - Ónos eső

A veszélyjelzés szerint ónos eső miatt Borsod-Abaúj-Zemplén és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyére másodfokú, Hajdú-Bihar megyére elsőfokú figyelmeztetést adtak ki.

Figyelmeztető időjárás-előrejelzés csütörtökre - Viharos szél

Figyelmeztető időjárás-előrejelzés csütörtökre - Viharos szél
Figyelmeztető időjárás-előrejelzés csütörtökre - Viharos szél - Forrás:met.hu

Az erős szél veszélye miatt Borsod-Abaúj-Zemplén, Szabolcs-Szatmár-Bereg és Veszprém megyére másod-, Budapestre, Pest, Baranya, Bács-Kiskun, Fejér, Győr-Moson-Sopron, Hajdú-Bihar, Komárom-Esztergom, Somogy, Tolna, Vas és Zala megyére elsőfokú figyelmeztetést adott ki a meteorológiai szolgálat.

Somogy megyében pedig zivatarveszély miatt figyelmeztetnek.

Estétől az északnyugat felől kezdődő drasztikus lehűlést várhatóan gyors halmazállapot-váltás kíséri: rövid ideig intenzívebb ónos eső is előfordulhat (nagyobb eséllyel az ország északkeleti részén akár több milliméter vastag jégréteg képződhet), majd egyre inkább a hó valószínű. A hó minősége a váltás után átmenetileg tapadó lehet, de viszonylag rövid idő elteltével már mindenütt porhó várható. Felhívták a figyelmet arra is, hogy a gyors hidegbetörés következtében az addig lehulló, de el nem szivárgó csapadék is hirtelen a felszínre, az utakra fagyhat.

Csütörtökön napközben a csapadékzóna kelet, északkelet felé távozik, azonban az Eger-Orosháza vonal mentén továbbra is lehet időszakos havazás, hózápor.

Szerda éjszakától csütörtök estig az ország nagyobb részén általában 1-7 centiméter friss hó hullhat. Helyenként ennél vastagabb hótakaró is kialakulhat - erre nagyobb eséllyel az északkeleti vidékeken (Észak-Borsod, Nyírség) lehet számítani, míg Észak-Dunántúlon kicsi a vastagabb hótakaró kialakulásának valószínűsége.
A szél egyre nagyobb területen viharossá fokozódik. A széllökések óránkénti sebessége jellemzően 60-85 kilométer között alakulhat, de főleg a Dunántúl középső területén (Bakony, Balaton környéke), illetve a szélre érzékeny északkeleti vidékeken ennél erősebb szél is várható. Emiatt a hófödte tájakon hófúvásra, nagyobb eséllyel a Bodrogköz térségében, illetve a Dél-Dunántúl egyes részein erősebb hófúvásra is számítani kell.

Az előrejelzés szerint csütörtök hajnalra mínusz 9 és plusz 5 Celsius-fok közé csökken a hőmérséklet, a délkeleti határnál lesz enyhébb az idő. A nappali hőmérséklet csütörtökön mínusz 6 és plusz 5 fok között várható. Pénteken a legalacsonyabb hőmérséklet általában mínusz 14 és mínusz 8 fok között valószínű, de a derült, szélvédett, havas részeken akár mínusz 20 fokot is mérhetnek. A csúcsértékek délután is mínusz 9 és mínusz 1 fok között alakulnak.

.