Visszahívott a SPAR egy bio hamburgert

MTI

2021.02.05. 15:10

A termék vételárát az INTERSPAR áruházakban visszatérítik.

A SPAR Magyarország Kereskedelmi Kft. visszahívta a "SPAR Free From bio hamburger zsemle 2 db 125 g"  megnevezésű terméket szezámmag etilén-oxid szennyezettség miatt - közölte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) pénteken az MTI-vel.

A hivatal honlapján közzétett tájékoztatás szerint a visszahívás a 2021. február 24., március 3., március 7. és március 21. minőségmegőrzésű termékekre vonatkozik.

Az áruházlánc a honlapján tájékoztatta a vásárlókat, a termék vételárát az INTERSPAR áruházakban visszatérítik - közölte a Nébih.

A Nébih a honlapján arra hívja fel a figyelmet, hogy az etilén-oxid szintetikusan előállított gáz, egyes országokban használják fűszerek és egyéb termények esetén rovarölő szerként, valamint azok fertőtlenítésére. Az Európai Unióban az etilén-oxid hatóanyag felhasználása tilos, mert hosszú távú rendszeres fogyasztása megnövelheti egyes daganatos betegségek kialakulásának kockázatát.

A hivatal tájékoztatása szerint miután 2020 szeptemberében kiderült, hogy az Indiából származó szezámmagok egy része nagymértékben szennyezett etilén-oxiddal, az unió területén számos intézkedést vezettek be. Az Indiából érkező szállítmányokat kiemelten ellenőrzik az első uniós belépési pontokon, a határértéket meghaladó szennyezett szezámmagokat és az azokból készült termékeket kivonják a forgalomból.

.