Cannes-i filmfesztivál - Spike Lee lesz a zsűrielnök

MTI

2021.03.18. 22:07

Az idei gálát július 6. és 17. között rendeznek meg a francia Riviérán.

 Spike Lee amerikai rendező lesz a júliusban rendezendő 74. cannes-i filmfesztivál zsűrijének elnöke - jelentették be kedden a szervezők, hangsúlyozva, hogy a testületet először fogja vezetni fekete bőrű művész.

Spike Lee lett volna a tavalyi seregszemle zsűrijének elnöke, de a fesztivál többszöri halasztás után végül elmaradt a koronavírus-járvány miatt.

"Ígéretének megfelelően" Spike Lee ezért a 74. fesztiválon fogja betölteni a tisztséget, amelyet július 6. és 17. között rendeznek meg a francia Riviérán, s amelynek előkészületei már megkezdődtek azzal, hogy a válogató bizottság számos filmet megtekintett - írták közleményükben a szervezők.

A hivatalos programot és a zsűri többi tagjának nevét júniusban teszik közzé.

A feketék jogaiért a filmjeiben is elkötelezetten küzdő, és a nagyközönség számára is népszerű alkotásokat készítő rendező felkérése a zsűri elnöki posztjára erős jelkép a világ egyik legjelentősebb fesztiváljának részéről. "A fáradhatatlan Spike Lee harminc éve élesen világítja meg kora problémáit, olyan modern formában, amely könnyed és szórakoztató" - hangsúlyozták a szervezők.

Amennyiben a járványhelyzet lehetővé teszi, hogy a kijelölt időpontban megrendezzék a cannes-i fesztivált, az egy év után a filmes világ legjelentősebb eseménye lehet, miután az elmúlt hónapokban a legjelentősebb filmfesztiválokat csak interneten tudták megtartani.

.