Létszámkorláttal nyitottak a boltok

MTI

2021.04.08. 13:57

Szigorú létszámkorláttal nyitottak az üzletek

Az Auchan az MTI érdeklődésére közölte: minden áruházukban előre meghatározták az egy időben maximálisan bent tartózkodók számát, amelyet ráadásul az engedélyezettnél alacsonyabb számban szabtak meg. A bent tartózkodó vevők számát folyamatosan ellenőrzik. Hozzátették, hogy az első nap után nem tapasztaltak fennakadást, sem a nyitvatartás, sem pedig a négyzetméter-alapú korlátozás nem okozott problémát vásárlóik számára. Betartják a legszigorúbb járványügyi előírásokat, a maszk viselése, a 1,5 méteres távolság betartása továbbra is kötelező, ezeket figyelmeztető plakátok, padlómatricák és a biztonsági munkatársaik segítségével is jelzik.

A Lidl is azt válaszolta az MTI-nek, hogy a kijárási korlátozás módosításával egyidejűleg áruházainak nyitvatartása is hosszabb lett. A vásárlói létszámkorlát alapján a Lidl Magyarország áruházaiban átlagosan 130-140 vevő lehet egyszerre. A létszámba ugyanakkor itt sem tartoznak bele a 14 év alattiak, illetve a 65 évnél idősebb vagy a fogyatékossággal élők segítői.

A korlátozás betartása érdekében elsőként annyi bevásárlókocsit helyeztek ki, ahányan egyszerre bent lehetnek az üzletben. Ezt a megoldást a hét végétől a vásárlószámláló készülékek alkalmazása váltja fel, amelyeknek köszönhetően a biztonsági őrök a belépők és a kilépők számát is mérni tudják. Amennyiben megtelne az áruház, a kültéri biztonságos várakozás helyét figyelemfelhívó matricák jelölik. Hangsúlyozták, hogy  növelik a kasszakapacitásokat a várakozási idő csökkentése érdekében, de a belvárosi üzletekben és a forgalmasabb időszakokban előfordulhat, hogy sorba kell állni a bejutáshoz.

Az Euronics műszaki áruházlánc az MTI érdeklődésére arról számolt be, hogy a vásárlók létszámának ellenőrzésére egyes áruházaikban mobil applikációt használnak, másutt papíron rögzítik a betérők és távozók  számát. A vásárlók megértően és fegyelmezetten fogadták a létszámkorlátozást, senkinek sem kellett várnia, folyamatosan és gördülékenyen ment a beléptetés és a kiszolgálás is - tették hozzá.

.