Hirdetés

Több paprikamagnál is problémákat talált a Nébih
NEBIH

Több paprikamagnál is problémákat talált a Nébih

MTI

2021.04.21. 11:02

Két terméknél a csírázóképességgel adódtak gondok, hétnél pedig az ígértnél kevesebb volt magtömeg és mag darabszám.

Hirdetés

Huszonhárom "tölteni való" étkezési paprika vetőmagját vizsgálták a szakemberek.  

Két terméknél a csírázóképességgel adódtak gondok, hétnél pedig az ígértnél kevesebb magtömeg és mag darabszám miatt kezdeményezi fogyasztóvédelmi eljárás indítását a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) az illetékes társhatóság bevonásával - tájékoztatott a legutóbbi Szupermenta teszt eredményéről szerdán a hivatal.

Nyaranta leginkább a "tölteni való", ismertebb nevén TV-paprikák a népszerűek, így a tavaszi időszakban ezek vetőmagjait tesztelte a Szupermenta. A szakemberek kistasakos, azaz kiskerti vetésre szánt vetőmagokat vizsgáltak meg. Íz szempontjából 14 édes, 5 csípős, valamint 4, a csomagolási információk alapján nem azonosítható termék került a tesztbe.

A Nébih laboratóriumaiban a szakemberek azt vizsgálták, található-e a vetőmag csomagokban idegen, paprikától eltérő fajú mag, valamint az esetleges GMO jelenlétet.

Az eredmények alapján két termék csírázóképessége nem érte el a rendeletben előírt százalékot, és mivel éppen ez a vetőmagok egyik legfontosabb tulajdonsága, a hatósági felügyelők a termék visszahívására kötelezték a forgalmazókat a boltokból. A tömegmérés és a mag darabszám vizsgálat eredményeképp derült ki, hogy hat mintánál a vetőmagok tömege kevesebb volt a csomagoláson feltüntetettnél, egy esetben pedig a tényleges darabszám nem felelt meg a jelölésen szereplő adatoknak. A Nébih tájékoztatta az érintett vetőmag-forgalmazókat a problémáról, a fogyasztóvédelmi hatóságnál pedig eljárás indítását kezdeményezte.

A paprika vetőmagok jelölésére, a termékinformációra, a származás feltüntetésére, valamint egyéb, a tasakon feltüntetett információknak való megfelelés, például a fajta megnevezés szempontjából mindent rendben találtak az ellenőrök és abban is, hogy a vetőmagok a minőséget megóvó és zárt csomagolásban kerülnek a vásárlók elé.

.