A tavalyinál nagyobb forgalmat várnak a virágárusok az első májusi hétvégén

Anyák napja

MTI

2021.05.02. 09:00

Ilyenkor egy átlagos hétvége forgalmának a többszörösét bonyolítják a virágkereskedők.

A tavalyinál jobb forgalmat várnak a virágárusok az első májusi hétvégén - közölte a Virágkötők, Virágkereskedő Vállalkozók Magyarországi Szakmai Egyesülete szombaton az MTI-vel.

Az anyák napja miatt ilyenkor egy átlagos hétvége forgalmának a többszörösét bonyolítják a virágkereskedők. 2020 a koronavírus-járvány miatti lezárások nyomán nehéz év volt számukra, de az enyhítések miatt idén újra bizakodnak, így a virágüzletek szabadon látogathatók, nagy részük az ünnepnapon is nyitva. A forgalom emelkedése már pénteken érzékelhető volt, és jól teljesít az internetes értékesítés is, ami a piac átrendeződését mutatja - írták.

A forgalmi adatok szerint anyák napján nemcsak a vevő több, de például a nőnaphoz képest nagyobb összeget is költenek. Egy átlagos vásárlás ilyenkor 4000-5000 forinttól kezdődik. A szállítás drágulása, és a nagyobb árfolyamköltségek miatt az áremelés elkerülhetetlen - tették hozzá.

Az egyesület szerint az eladási rangsort továbbra is a vágott virágokból összeállított csokrok vezetik. A szokatlanul hideg tavasz miatt az ilyenkor népszerű orgonából, és gyöngyvirágból a megszokottnál kevesebb kapható - közölték.  

.