Nem került az országba génmódosított dísznövény-szaporítóanyag

MTI

2021.05.11. 19:57

A Nébih közlése szerint azonban indokolt a fokozott óvatosság, hiszen a pollenjeik a természetbe kerülve a táplálékláncba juthatnak

A vizsgálatok szerint nem érkezett génmódosított dísznövény-szaporítóanyag Nyugat-Európából Magyarországra - olvasható a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) kedden közzétett tájékoztatójában.

A vizsgálat az egynyári dísznövények szaporítóanyagait forgalmazó kereskedőre, és 4 belföldi termesztőre terjedt ki. A január 19-től április 7-ig tartó mintavételbe 103 tétel került be kisvirágú petúniákból. Ez a növény nem élelmiszer, génmódosított változatuk mégsem kívánatos, hiszen a pollenjeik a természetbe kerülve a táplálékláncba juthatnak - indokolták az ellenőrzést. A közlemény szerint ügyeltek arra, hogy a kockázatosabbakból gyűjtsenek, és összesen 89 fajtából vettek mintát.

A Nébih hangsúlyozta, hogy a tudomány egyelőre nem erősítette meg a genetikai eljárással módosított szervezetek ártalmatlanságát sem a természetre, sem az emberre, ezért indokolt a fokozott óvatosság. A díszes virágú növények esetében kiváltképp fennáll a génmódosítás veszélye - olvasható a közleményben.

.