Részben online rendezik meg a Magyar Táncfesztivált és a Gyermek Táncfesztivált

MTI

2021.05.24. 08:00

Június végén rendezik meg.

Részben online, részben személyes részvétel mellett rendezik meg a tavaly a koronavírus-járvány miatt elmaradt 16. Magyar Táncfesztivált és 6. Gyermek Táncfesztivált Győrben június 14. és 20. között. Az eseményen megemlékeznek Győr várossá válásának 750. évfordulójáról is - közölte a győri önkormányzat az MTI-vel.

A tájékoztatás szerint azért döntött a szervező Győri Balett társulata az online és személyes jelenlétet igénylő programok és előadások mellett is, hogy mindenki számára elérhetők legyenek a programok. Az online előadások az adott napon reggel hét és este tíz óra között lesznek láthatók.

Az online térben a kortárs alkotók és előadók sorában látható lesz az Inversedance - Fodor Zoltán Társulat Vérző patak című darabja, amely Arany János Ágnes asszony című balladáját dolgozza fel a bűn és bűnhődés témakörét körbejárva. A fesztivál második napján a Gangaray Dance Company darabjában az ókori Agora válik a tánc spirituális szentélyévé.

A továbbiakban bemutatkozik a Közép-Európa Táncszínház a hozzájuk rendszeresen visszatérő Anton Lachky egyik darabjával, a Budapest Táncszínház Viszlát a levegőben! című művével, amelyben a cirkuszművészet eszköztárát is felvonultatják. Láthatják a nézők a Székesfehérvári Balett Színház táncdrámáját, amelyet a trianoni békeszerződés századik évfordulójára készítettek, valamint Bozsik Yvette groteszk retrodarabját, a gyerekkori élményekből összegyúrt Nyaralást.

A zárónapon a Szegedi Kortárs Balett vezetője, Juronics Tamás legutóbbi, személyes hangvételű családtörténeti műve, a Credo jelenik meg a virtuális térben.

A Magyar Táncfesztivál eseményeibe egy új helyszín, a barokk Apátúr-ház is bekapcsolódik. Ott rendezik a közönségtalálkozókkal egybekötött közösségi előadásokat, ahol a száz embert befogadó nézőtéren kivetítőn lesznek láthatók a darabok.

A nyitó napon vetítik a Magyar Nemzeti Balett májusban szintén online bemutatott előadását, Venekei Marianna második nagylélegzetű művét, a Sztravinszkij zenéjére készült, Tűzmadarak című alkotást. Másnap a Kossuth-díjas Frenák Pál mutatkozik be legutóbbi darabjával a Spi_der-rel. A Pécsi Balett a Rómeó és Júlia című előadásával érkezik Győrbe, a Magyar Állami Népi Együttes pedig Megidézett Kárpátalja című táncelőadásával mutatja be a határon túli magyar folklór egy darabját.

Az Apátúr-ház június 18-án a testvérvárosok estjének ad otthont, szombaton pedig a Recirquel Társulat Non solus című darabját nézhetik meg az érdeklődők kivetítőn. Az előadások előtt a látogatók minden este találkozhatnak az alkotókkal is.                      

Az Apátúr-ház ad otthont a 6. Gyermek Táncfesztiválnak is, amelynek részeként élőben lehet majd megtekinteni Gryllus Vilmos és a Győri Balett Maszkabál című táncszínházi produkcióját, a Tünet Együttes Kucok című interaktív előadását, valamint Kulcsár Noémi és a Tellabor Társulat Állatok farsangja című táncmeséjét.
Online lesz látható a Pécsi Balett Piroska és a farkas című mesebalettje, valamint a Nagyvárad Táncegyüttes Vanmese című zenés előadása.

Június 19-én és 20-án a Széchenyi téren szabadtéri előadásokat tartanak: először fogják a győri közönségnek bemutatni a Győri Balett és Lajkó Félix közös darabját, a GisL-t.

Június 19-én a magyar amatőr néptáncmozgalom kiválóságai köszöntik Győr városát, arra az előadásra száz-száz jegyet ajánlottak fel a koronavírus-járvány idején helytálló egészségügyi dolgozóknak, valamint a honvédség és a katasztrófavédelem munkatársainak.

Másnap a Győr várossá válásának 750. évfordulóját köszöntő előadást lehet megtekinteni a Győri Balett, a Magyar Állami Népi Együttes, a Maros Művészegyüttes, a Duna Művészegyüttes és a Nemzeti Táncegyüttes részvételével. A színpadon az est folyamán több száz táncos lép majd fel.

Kiegészítő rendezvényként a Magyar Művészeti Akadémia ösztöndíjasainak munkáiból kaphatnak ízelítőt az érdeklődők egy konferencián, TáncKépek címmel pedig válogatást láthatnak a Magyar Alkotóművészeti Közhasznú Nonprofit Kft. kiállításából.

.