Szakképzés - Hétfőn megkezdődnek a szakmai vizsgák

MTI

2021.05.09. 09:32

Hétfőtől kezdődnek a szakmai írásbeli vizsgák, hamarosan gyakorlati tudásukról is számot adhatnak majd a fiatalok.

A technikumok sikeresen megszervezték az érettségi vizsgákat, azonban a szakképzésben sem értek még véget a megmérettetések. Hétfőtől kezdődnek a szakmai írásbeli vizsgák, hamarosan gyakorlati tudásukról is számot adhatnak majd a fiatalok - jelentette be Schanda Tamás, az Innovációs és Technológiai Minisztérium parlamenti és stratégiai államtitkára.

Elismerés illeti a technikumokban dolgozókat és persze a tanulókat azért, hogy a járványhelyzet ellenére is zökkenőmentesen zajlott eddig az érettségi. A szakképző intézmények oktatóit és diákjait azonban újabb kihívások várják. A neheze még hátravan, hiszen a szakmai ismeretekből hétfőtől kezdődnek a vizsgák - mondta el Schanda Tamás. A szakképző intézmények maguk dönthetnek a szakmai vizsgák gyakorlati részének és projektfeladatainak időpontjáról, az írásbeliket egységesen május 10-étől szervezhetik meg a járványügyi előírások szigorú betartásával.

A holnaptól vizsgázó fiatalok az elmúlt években korszerű, versenyképes és a gyakorlatban is jól hasznosítható tudást szereztek. Friss szemléletük, az életkorukból eredő erejük nagy segítséget jelent majd az ország újraindításában - tette hozzá Schanda Tamás.

A megerősített szakképzésben tanulók biztos elhelyezkedést és tisztességes fizetést ígérő szakmákat sajátíthatnak el. Tavaly ősztől ösztöndíjat és akár munkabért is kapnak, a vállalkozásokkal fenntartott egyre szélesebb kapcsolatrendszernek köszönhetően gyakran leendő munkaadójuknál szerezhetnek gyakorlati tapasztalatokat. A technikumok érettségit is adnak, a mérnökképzés előszobáiként egyenes utat nyitnak a felsőoktatásba.  A szakképzés kétségtelen előnyeit  egyre több gyerek és szülő ismeri fel: a nyolcadik után továbbtanulók közül a legtöbb diákot idén is technikumba vették fel - fejtette ki a miniszterhelyettes.

.