Újraindult a jelenléti oktatás a szakképzőkben

MTI/alon.hu

2021.05.11. 08:47

41 szakképzési centrum 366 iskolájába tértek vissza a tanulók.

Elindult a jelenléti oktatás a szakképző intézményekben 2021. május 10-én.

Az Innovációs és Technológiai Minisztérium fenntartásában működő 41 szakképzési centrum 366 iskolájába tértek vissza a tanulók. A folytatódó, megkezdődő vizsgák miatt is minden intézményben kötelező a folyamatos fertőtlenítés, belépéskor ellenőrzik a testhőmérsékletet.

A héten még zajlanak a középszintű és emelt szintű érettségi vizsgák, ezzel párhuzamosan indulnak a szakmai vizsgák és az ágazati alapvizsgák. A szakképző intézmények maguk dönthetnek a szakmai vizsgák gyakorlati részének és projektfeladatainak időpontjáról. Az írásbeliket egységesen, a központilag előírt vizsganapok szerint május 10-étől szervezhetik meg.

A vizsgák zavartalan és biztonságos lebonyolítását szolgáló lehetőséggel közel 100 szakképző intézmény élt.
A szakképzés megerősítésének részeként a korábbi szakgimnáziumok döntő része már technikumként működik, egyszerre ad szakmát és érettségit. A fiatalok egy keresett, jól fizető foglalkozás gyakorlásához szükséges minden tudás birtokában munkába állhatnak akár annál a cégnél, ahol tanulóéveik alatt duális képzésben dolgoztak. De dönthetnek úgy is, hogy a felsőoktatásban folytatják, és az elsajátított alapokra építve mérnöki, informatikusi vagy más szakirányú diplomát szereznek.

.