A lakástulajdonosok fele tervez lakásfelújítást

MTI

2021.06.23. 20:58

A magyar lakosság 49 százaléka tervez lakás- vagy házfelújítást.

Magyarországon a lakosság 49 százaléka tervez lakás- vagy házfelújítást egy éven belül - közölte az újHÁZ Centrum építőanyag-kereskedelmi hálózat szerdán az MTI-vel a féléves Trendriportja alapján.

Az újHÁZ Centrum megbízásából készült kutatás adatfelvétele 2021. május 14. és május 19. között zajlott.
    A reprezentatív kutatás szerint a felújítók több mint fele festést vagy tapétázást tervez, mintegy harmada burkolat- vagy nyílászárócserébe, valamint szigetelési munkálatokba is belevágna.

A renoválni vágyók átlagosan 2,4 millió forintos beruházással kalkulálnak, harmaduk pedig a finanszírozásához igénybe veszi majd az állami Otthonfelújítási Támogatást is. A megkérdezettek 58 százaléka teljesen önerőből állja a munkálatok költségeit, 42 százalék nem rendelkezik a tervezett összeg 100 százalékával.

A kutatás szerint a lakosság többsége szeretne kivitelezőt felfogadni a felújításhoz, ebből 42 százalék maga is végezni munkálatokat, generálkivitelező alkalmazását a megkérdezettek 16 százaléka tervezi.

Az újHÁZ Centrum a lakosság mellett a kivitelezők körében is elvégezte a felmérést, a szakemberek mintegy kétharmada szerint jelenleg átlagosan 3-8 hónappal előre tudnak megbízásokat vállalni. A kivitelezők mintegy felénél 11-30 százalékos árnövekedés volt megfigyelhető 2021 első négy hónapjában. A kivitelezők szerint a hazai piac további sajátossága, hogy jelentkezik némi regionális egyensúly eltolódás, bár nem minden régióban van kapacitáshiány, a mesterek nem túl mobilisak - írják a közleményben.

Az 1997-ben alakult újHÁZ Centrum Magyarország egyik meghatározó, teljes mértékben hazai tulajdonban lévő építőanyag-kereskedelmi országos hálózata, több mint 80 kereskedést foglal magába. Forgalma 10 éve folyamatosan bővül, tavaly 71,4 milliárd forint rekordforgalmat ért el. A hálózat árbevétele az elmúlt 5 hónapban 33,8 milliárd forint volt, ami az egy évvel korábbi bázishoz képest 22,9 százalékos növekedés.

.