Időjárás: Tetőzik a hőség - Riasztást adtak ki 8 megyére csütörtökre

MTI/met.hu - Időjárás

2021.06.24. 02:17

Másodfokú a figyelmeztetés a maradék megyékre is. De már látni, mikor jön egy kis felfrissülés.

A hőség veszélye miatt csütörtökre már nyolc megyére adta ki a legmagasabb, harmadfokú figyelmeztetést az Országos Meteorológiai Szolgálat.

Figyelmeztető időjárás-előrejelzés csütörtökre - HŐSÉG

​  Figyelmeztető időjárás-előrejelzés csütörtökre - HŐSÉG  ​
Figyelmeztető időjárás-előrejelzés csütötökre - Hőség

Az MTI-hez eljuttatott veszélyjelzésük szerint Baranya, Bács-Kiskun, Békés, Csongrád-Csanád, Hajdú-Bihar, Jász-Nagykun-Szolnok, Szabolcs-Szatmár-Bereg és Tolna megyére adtak ki harmadfokú, az ország többi területére másodfokú figyelmeztetést.

A napi középhőmérséklet az ország döntő részén csütörtökön is meghaladja a 26, 27, az Alföldön és a Dunántúl délkeleti részén a 28, 29 fokot.

Várhatóan csütörtökön tetőzik a hőség: a maximumok 33 és 39 fok között alakulnak.

Figyelmeztető időjárás-előrejelzés csütörtökre - Zivatar

​  Figyelmeztető időjárás-előrejelzés csütörtökre - Zivatar  ​
Figyelmeztető időjárás-előrejelzés - Zivatar

Budapestre, Pest, Borsod-Abaúj-Zemplén, Győr-Moson-Sopron, Hajdú-Bihar, Heves, Jász-Nagykun-Szolnok, Nógrád, Somogy, Szabolcs-Szatmár-Bereg, Vas, Veszprém és Zala megyére zivatarveszély miatt is elsőfokú figyelmeztetést adtak ki.

Már szerda éjszaka zivatarrendszer érintheti a Dunántúlt. Csütörtök délután pedig főként az Északi-középhegység tágabb környezetében, az Alföld északi, északkeleti vidékein, valamint a középső tájakon lehetnek zivatarok, majd a késő esti órákban újabb zivatarrendszer kerülhet közel az északnyugati határokhoz. A zivatarokat viharos széllökések kísérhetik, az erősebb gócokhoz jégeső, intenzív csapadék is társulhat.

A tartós hőség miatt Müller Cecília országos tisztifőorvos keddtől csütörtök éjfélig rendelte el legmagasabb fokú intézkedését, a hőségriadót.

Pénteken az északnyugati tájak fölé, szombaton már a keleti tájakra is elér a hűvösebb levegő, de jelentős mértékű lehűlés nem várható. A következő időszakban is jellemzően 30 fok felett alakulnak a csúcsértékek. Az éjszakák viszont nagyobb felfrissülést hozhatnak.

Pénteken és szombaton várhatók záporok, zivatarok. Vasárnap már szárazabb lesz az idő.
A jövő héten ismét melegedés várható

.