Kamu banki alkalmazottak hívogatják az embereket - Legyen óvatos!

MTI

2021.06.17. 12:01

A bankkártyaadatok megadását kérik és egy program telepítését és a netbankba történő belépéshez szükséges adatok kiadását próbálják kicsalni.

A rendőrséghez érkezett jelzések alapján sokakat hívtak fel magukat banki alkalmazottaknak - jellemzően bankbiztonsági vezetőnek - kiadó csalók telefonon, hogy banki adatokhoz férjenek hozzá.

A rendőrség azt közölte csütörtökön a Facebook-oldalán, hogy a csalók általában vagy azt mondják, hogy hackertámadás érte áldozatuk bakszámláját, vagy azt, hogy nagy összegű vásárlást kezdeményeztek a bankkártyájukkal.

A "hiba" elhárítása érdekében három dolgot kérnek: a bankkártyaadatok megadását, egy program telepítését és a netbankba történő belépéshez szükséges adatok kiadását.

Ezek után a csalók jogosulatlan fizetéseket tudnak kezdeményezni. A letölteni kért program távoli elérést biztosít a sértett számítógépéhez, amin keresztül könnyedén hozzáférnek az ott elmentett netbanki felhasználói nevekhez, jelszavakhoz.

Ha esetleg be van állítva a kétfaktoros hitelesítés, az SMS-ben kapott kódot is elkérik, így utalást tudnak kezdeményezni - jelezte a rendőrség.

A rendőrség azt javasolja, hogy senki ne adja meg felhasználónevét, jelszavát vagy a bankkártyája adatait, ne telepítsen semmilyen alkalmazást idegenek kérésére. Érdemes kétlépcsős azonosítást használni a felhasználói fiókok eléréséhez - tették hozzá.

.